Degoteig de denúncies

Una exmestra de l’escola de Benaiges qualifica de «bromes» els seus abusos sexuals

  • Els Mossos d’Esquadra aglutinaran totes les acusacions contra l’exprofessor de l’Escola Barcelona a la unitat del districte de les Corts

  • El president Jan Laporta compareix de nou en un vídeo institucional per comprometre’s a aclarir si també hi ha afectats en el futbol base

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra enviaran totes les denúncies que recullin de víctimes que hagin patit presumptament abusos sexuals per part d’Albert Benaiges, exprofessor d’educació física de l’Escola Barcelona, a la comissaria de les Corts. La unitat d’investigació d’aquest districte, al qual pertany el centre en el qual va exercir Benaiges durant la dècada dels vuitanta i noranta, serà la responsable d’aglutinar les demandes i iniciar una investigació policial que agafarà el relleu –si apareixen casos no prescrits per la llei– de les informacions periodístiques que des de divendres, després d’una publicació del diari ‘Ara’, donen veu a exalumnes que van patir la suposada pederàstia de qui també ha sigut responsable del planter del FC Barcelona fins al passat dia 2 de desembre, quan va tenir constància de la notícia que preparava l’esmentat diari i va rescindir el seu contracte.

 

Fins que això es produeixi, no resultarà possible conèixer un recompte oficial de les denúncies que es presenten contra l’exprofessor. Dues de les víctimes entrevistades per l’‘Ara’ han acudit ja a una comissaria. Una tercera que va revelar EL PERIÓDICO també ha demanat hora per comunicar el seu cas a la policia. Però en són més. Es prepara per als pròxims dies un degoteig d’afectats d’intensitat desconeguda. I perquè la justícia activi els seus engranatges serà clau que entre les denúncies que acabin a les mans de la unitat de les Corts arribin denúncies no prescrites.

 

Benaiges monopolitza els xats d’exalumnes

El nom de Benaiges és en boca de molts exalumnes de l’Escola Barcelona que van coincidir amb ell fa trenta o quaranta anys i que, connectats a través de grups de WhatsApp, comparteixen des de divendres records i les informacions periodístiques en les quals apareixen víctimes, moltes de manera anònima i que són presents en els mateixos xats. Són relats que acusen Benaiges de realitzar tota mena de tocaments, suposats jocs sexuals entre menors i un adult o de portar a la pràctica actes d’exhibicionisme com masturbar-se al costat d’alumnes. Malgrat la cruesa d’alguns dels testimonis, també han aparegut en aquests xats missatges com l’àudio d’aquesta exmestra de l’escola que qüestiona la veracitat del que expliquen algunes víctimes, especialment de les que són dones.

Per a aquesta antiga docent, algunes de les accions de Benaiges –com obligar la nenes a dutxar-se amb la porta oberta, anar pel vestidor sense tovallola o tocar les seves parts íntimes al vestidor– eren «bromes» o «comentaris» que s’han d’emmarcar dins d’un context històric, el del principi dels vuitanta, que responia «a una idea d’alliberament sexual, de descobriment del mateix cos». Una idea que actualment «no es dona» i que, per aquest motiu, Benaiges ja no faria tals bromes o comentaris. A l’àudio, que dura uns 3 minuts, l’exprofessora s’acomiada desitjant que l’«Albert» sàpiga defensar-se i també que aparegui gent que el defensi. Una de les víctimes, dolguda pels comentaris de l’exmestra, ha enviat l’àudio al diari perquè es divulgui.

Notícies relacionades

 

El Barça serà «transparent»

Benaiges ha sigut fins fa una setmana una de les figures més importants del planter del FC Barcelona. També ha exercit rols de comandament en categories inferiors de clubs de futbol de Mèxic, la República Dominicana, Emirats Àrabs o el Japó. Els abusos de Benaiges han obligat Laporta a comparèixer en dues ocasions aquest cap de setmana. El primer missatge l’ha donat per negar que tingués cap sospita de què amagava Benaiges. El segon ha sigut per comprometre’s públicament a col·laborar amb els Mossos per aclarir si entre els menors que han passat pel futbol base del Barça també hi ha víctimes que hagin patit els abusos de Benaiges. «Estarem amb els afectats i amb les seves famílies», ha remarcat el màxim responsable del club blaugrana.