Inundacions a Espanya

Dos morts en la crescuda del riu Ebre a Navarra i Aragó

  • El riu arriba als 4,13 metres a l’altura de Saragossa i continua pujant. Les autoritats de les zones afectades fan una crida a la ciutadania perquè eviti acostar-se a zones inundables

  • Navarra sol·licitarà a l’Estat la declaració de zona de desastre natural per accedir a ajudes a Espanya i a Europa

6
Es llegeix en minuts
Europa Press

El temporal al Nord d’Espanya ha deixat un trist panorama a Navarra i Aragó. Aquest diumenge s’ha rescatat de les aigües el cos sense vida d’un home de 61 anys a Elizondo, amb la qual cosa el balanç de morts per les fortes pluges i les inundacions s’eleva a dues víctimes mortals. Els rescatistes van localitzar la furgoneta al riu Bidasoa, a Navarra, al nord del país. Divendres una dona de 49 anys va morir en el seu cotxe a la localitat de Sunbilla, també a Navarra, a causa d’una esllavissada per les fortes pluges.

La crescuda del riu Ebre continua preocupant, creant inundacions i problemes de circulació en determinades àrees. El riu Ebre ha arribat a una altura de 4,13 metres al seu pas per la ciutat de Saragossa, a les 12.00 hores d’aquest diumenge i continua pujant, amb un cabal d’1.417,52 metres cúbics per segon, segons recull el Sistema Automàtic d’Informació Hidrològica (SAIH) de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). Al seu pas per Tudela (Navarra) l’Ebre porta un cabal de 2.675 metres cúbics per segon, amb una altura de 6,15 metres i tendència ascendent. La ciutat s’ha despertat aquest diumenge negada per l’aigua a causa del desbordament de l’Ebre. L’Arga, a l’estació d’aforaments de Funes (Navarra) té una altura de 5,21 metres i un cabal de 567,1 metres cúbics per segon, amb tendència descendent. A Saragossa es preveu que la punta de la crescuda arribi entre el pròxim dimarts a la nit i dimecres de matinada.

El Govern de Navarra i els ajuntaments afectats per les inundacions fan una crida a la ciutadania perquè eviti acostar-se a zones inundables, al constatar-se casos de comportament irresponsable i imprudent que suposen un risc tant per a aquestes persones com per als qui haguessin d’intervenir en el cas de ser necessari el seu rescat. La sortida de Fustiñana i Cabanillas cap a Ribaforada i Tudela únicament pot realitzar-se desviant-se per Gallur (Saragossa).

Navarra, zona catastròfica

La presidenta del Govern de Navarra, María Chivite, ha anunciat aquest diumenge, en el transcurs de la visita que ha realitzat a diverses localitats de la Zona mitjana i la Ribera afectades per les inundacions, que sol·licitarà a l’Estat la declaració d’àrea de desastre natural, cosa que permetria accedir a les ajudes que concedeixen tant l’Estat com la Unió Europea per a aquest tipus de situacions.

La presidenta ha convocat demà dilluns, de manera virtual i a les 16.30 hores, els ajuntaments de 74 municipis que han registrat danys a causa dels desbordaments, segons ha explicat en un comunicat l’Executiu foral.

Durant la seva estada a Falces Chivite ha lamentat la mort de dues persones a conseqüència del temporal i ha destacat la tasca de les xarxes de voluntariat que han auxiliat la població de les localitats afectades per les inundacions. Així mateix ha agraït el treball coordinat dels membres dels serveis d’emergències i ha traslladat el seu recolzament i ànim a alcaldes, alcaldesses i governs municipals pel seu esforç i dedicació «en uns moments que han sigut complicats».

Reduir l’impacte

Ha revelat que es manté en contacte des de divendres a la tarda amb el president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, per informar-lo de l’evolució dels esdeveniments. «Més enllà del que ara toca, la urgència de la reparació dels danys, haurem de treballar de cara al futur tot el relacionat amb els plans d’inundacions, perquè Navarra haurà de continuar convivint-hi i hem d’estar preparats perquè quan arribin tinguin el menor impacte possible».

Chivite ha recorregut, al costat del vicepresident i conseller de Presidència, Igualtat Funció Pública i Interior, Javier Remírez; el conseller de Cohesió Territorial, Bernardo Ciriza, i la consellera de Desenvolupament Rural i Medi Ambient, Itziar Gómez, alguns dels punts afectats per les inundacions. La presidenta i el conseller Ciriza han visitat la residència de persones grans de Funes, que s’ha vist inundada, obligant al trasllat dels seus inquilins.

Túnels tancats

Posteriorment Bernardo Ciriza s’ha dirigit a la comarca de Baztan i Bidasoa, on ha tractat amb els alcaldes de la zona la situació creada pel tancament dels túnels de Belate i Almandoz a l’N-121-A (Pamplona-Behobia) la reobertura de la qual podria retardar-se respecte a l’anunciat, i ha transmès les condolences del Govern de Navarra als representants de Sunbilla i Elizondo, localitats on residien les dues víctimes mortals del temporal de pluges.

Chivite, el vicepresident Remírez i el conseller d’Educació, Carlos Gimeno, han arribat a Tudela coincidint amb el màxim de l’avinguda, a l’estació d’aforament del qual s’han mesurat, a les 11.30 hores, 2.662 metres cúbics per segon. El cabal és lleugerament inferior al 2015 i 2018, quan van ser 2.691 i 2.682 m3 i la xifra coincideix amb els pronòstics oferts ahir dissabte per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, que parlava d’una forquilla d’entre 2.500 i 2.800 m3/s sense arribar a aquest últim valor.

S’han inundat per filtració, a través de la xarxa de clavegueram, els llocs habituals, zones baixes del nucli antic pròximes al riu. L’àrea inundable havia sigut tancada al trànsit per l’Ajuntament i també havia sigut prohibit l’accés al pont sobre l’Ebre. Fins al moment no s’han registrat incidències «més enllà de les normals en aquesta situació d’excepcionalitat», si bé es troben negats garatges, de sota i alguns comerços, ha indicat l’Executiu foral.

Evolució

A Castejón, la punta de la crescuda va arribar a les 22.30 hores d’ahir dissabte amb un cabal de 2.500 metres cúbics per segon, inundant-se també les zones habituals, i des d’aleshores la seva estació d’aforament registra un lent descens. El màxim de la crescuda va passar per San Adrián cap a les 4 hores i el desbordament del riu va inundar diversos carrers de la localitat sense obligar al desallotjament de persones.

Notícies relacionades

L’alt nivell de l’Ebre ha impedit el desguàs normal de l’Ega per la qual cosa també manté uns nivells elevats, tot i que s’espera que baixin progressivament al llarg del dia perquè aigües amunt de l’Ebre ja s’observa un descens significatiu, per exemple a Mendavia. A Ribaforada ha quedat inundada la totalitat de la zona d’horta, igual com a Cabanillas o Fontellas, com passa quan es produeixen aquest tipus de fenòmens.

Carreteres afectades

Quant a les carreteres, els talls preventius decidits dissabte han resultat eficaços i no s’han registrat incidències que hagin requerit l’assistència d’equips de rescat o assistencials en els trams tancats al trànsit. A la xarxa principal en aquests moments no es pot circular per l’N-121-A (Pamplona-Behobia), al trobar-se tancats els túnels de Belate i Almandoz, i ja ha sigut retirat el by pass establert en l’AP-15 (Autopista de Navarra) entre els pk 15,3 i 9,3, per la qual cosa ja se circula amb normalitat en aquest punt. També a l’AP-15 estan tallades la sortida i entrada 13 (pk. 13) en sentit sud, i l’N-113 (Pamplona-Madrid) està inundada en el pk 74. A la xarxa secundària són 25 els trams afectats per inundacions, despreniments i nevades, per la qual cosa s’aconsella no circular tret de quan sigui estrictament necessari i consultar l’estat de la xarxa viària a la web www.incidenciascarreteras.navarra.es i al telèfon d’informació 848 423 500. En general, milloren les condicions per a la conducció a les vies de la meitat nord, que s’incrementen al sud de la Comunitat.

Temes:

Inundacions