inversió del Govern

La Generalitat reforçarà les basses del delta de l’Ebre per protegir-les del mar

L’objectiu és reforçar els espigons de protecció davant el risc de desbordaments i una elevació eventual del nivell del mar

Delta de l’Ebre.

Delta de l’Ebre. / XAVIER JUBIERRE

1
Es llegeix en minuts

La Generalitat invertirà 4,9 milions d’euros per reforçar els espigons de protecció de les basses del delta de l’Ebre, davant el risc de desbordaments i d’una elevació eventual del nivell del mar en el futur.

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, va anunciar aquest dissabte aquest pla de reforç durant una visita a la bassa de L’Encanyissada del delta de l’Ebre, un dels espais que es beneficiaran de les noves mesures al costat de la llacuna de La Tancada i el Canal Vell.L’objectiu del reforç dels espigons, actualment molt debilitats, és protegir els camps de cultiu d’arròs davant possibles episodis de desbordament i elevació del nivell del mar que puguin provocar la crisi climàtica i l’escalfament global en els pròxims anys. «El Delta és un patrimoni natural del país i hem de posar tots els esforços per garantir-ne el futur, amb actuacions a curt, mitjà i llarg termini», va afirmar la consellera a la presentació del pla.

En aquest sentit, va reiterar la «importància i necessitat» del pla de reforç d’espigons perimetrals de les basses, unes estructures que, va precisar, ja existeixen encara que es troben molt debilitades i no cobreixen el 100% del perímetre.

50 centímetres per sobre del nivell del mar

Notícies relacionades

Les noves estructures tindran una elevació mitjana de 50 centímetres per sobre del nivell del mar, com a mitjana, i un ample d’uns quatre metres. El reforç dels espigons permetrà la lliure entrada d’aigua marina a les basses, necessària per assegurar el seu equilibri ecològic, però sense risc de desbordaments i que una eventual pujada del nivell del mar afecti els camps d’arròs pròxims.

A més, els espigons es reforçaran amb la sorra contigua a les basses, cosa que permetrà generar un petit canal lateral per distribuir l’aigua dolça per la llacuna, i es propiciarà el creixement de vegetació per garantir la resistència d’aquests entorns davant l’onatge directe. Les obres començaran el 2022 i està previst que s’allarguin el 2023, tot i que se suspendran durant els períodes de nidificació d’aus per evitar afectacions a la fauna.