Tipus superreduït

Sanitat aclareix que no hi ha data límit del final de la mascareta tot i que l’IVA es redueixi sis mesos

  • Montero anuncia que el tipus del 4% de l’Impost del Valor Afegit del tapaboques s’estendrà durant el primer semestre del 2022

Sanitat aclareix que no hi ha data límit del final de la mascareta tot i que l’IVA es redueixi sis mesos

EFE / DAVID FERNÁNDEZ

1
Es llegeix en minuts

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha anunciat aquest dijous en el pla del Senat que l’IVA de les mascaretes quirúrgiques d’un sol ús continuarà en el tipus superreduït del 4% durant el primer semestre del 2022. Per a això, la ministra ha explicat que el Govern aprovarà en dates pròximes la pròrroga d’aquesta mesura «sis mesos» més, un període en què la mascareta «continuarà sent obligatòria». Després, fonts del Ministeri de Sanitat han aclarit que la ministra d’Hisenda es referia als sis mesos de pròrroga de l’IVA superreduït, no que el tapaboques sigui necessàriament obligatori sis mesos més.

I és que Sanitat sempre ha refusat fixar una data d’acabament de l’ús de les mascaretes. No ho va fer quan la pandèmia va donar un respir al final de l’estiu, i menys ara que la incidència del virus va a l’alça. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, de fet, presumeix que Espanya és un dels pocs països que ha mantingut, de manera ininterrompuda, l’ús del tapaboques en interiors i en exteriors sempre que es pugui mantenir la distància de seguretat. Segons la seva opinió, és una de les mesures més efectives per mantenir la Covid a ratlla.

Quant a la reducció de l’IVA, ja aquest dimarts, la ministra portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, va admetre que «hi ha marge» per mantenir el tipus del 4% més enllà de finals d’any.

Notícies relacionades

El novembre del 2020, el Govern va aprovar la rebaixa de l’IVA de les mascaretes quirúrgiques d’un sol ús del tipus general (21%) al superreduït (4%), una mesura que finalitzava el 31 de desembre d’aquest any.

A més, la setmana passada el Govern va sol·licitar a la Comissió Europea (CE) poder prorrogar fins a l’any que ve l’exempció de l’IVA a la compra de material sanitari de protecció contra la Covid-19, com les mascaretes, per part d’hospitals i entitats públiques.