Erupció a Cumbre Vieja

Apareixen esquerdes de gran obertura al con principal del volcà de La Palma

Es reactiva un focus situat a l’oest i la colada que va sorgir dissabte al nord de la muntanya del Cogote s’ha afegit a una altra

Apareixen esquerdes de gran obertura al con principal del volcà de La Palma
1
Es llegeix en minuts

Han aparegut esquerdes de mida gran al con del volcà de La Palma. Així ho ha explicat l’Institut Geològic i Miner d’Espanya aquesta tarda a través de les seves xarxes socials. De moment no ha transcendit cap informació més al respecte, en un fenomen que ara mateix estan monitoritzant els científics.

La detecció d’aquestes grans esquerdes arriba hores després que el focus efusiu situat a l’oest del con principal del volcà de La Palma s’hagués reactivat.

La lava discorre per un tub volcànic, que té diversos ‘jameos’, de què surten dues colades que es desplacen cap a l’oest sobre colades anteriors. A més, la colada que va aparèixer dissabte al matí al nord de la muntanya del Cogote s’ha afegit a la colada número 9, i ha engolit més vivendes.

Ahir al migdia es van obrir diversos centres d’emissió associats a fissures en direcció est-oest, a l’oest de la muntanya del Cogote, de què han sortit diverses colades molt fluides i desgasades, que es mouen a alta velocitat cap a l’oest sobre terreny no afectat prèviament i són a prop del penya-segat a la zona de Las Hoyas.

Persones desplaçades

Hi ha un total de 554 persones allotjades en establiments hotelers, 408 a Fuencaliente (una més que ahir), 71 a Los Llanos de Aridane i 75 a Breña Baja. La xifra de persones dependents allotjades en diferents centres sociosanitaris continua sent de 43.

Notícies relacionades

La superfície afectada es calcula en unes 1.155 hectàrees, 9 més que la dada facilitada ahir, amb una amplada màxima de 3.350 metres, i es manté l’extensió total dels deltes làvics en 48,03 hectàrees.

Quant als danys en infraestructures, la informació facilitada pel satèl·lit Copernicus xifra en aproximadament 2.897 les construccions afectades, de què 2.771 haurien quedat destruïdes en la seva totalitat i 126 estarien parcialment afectades o en situació de risc. Aquestes dades no són definitives i s’han de filtrar amb les del cadastre, que avui no ha sigut actualitzat.