Erupció a La Palma

Els experts analitzen els efectes de la nova fissura del volcà de La Palma

Encara es desconeixen les conseqüències d’aquesta nova boca

Els experts analitzen els efectes de la nova fissura del volcà de La Palma
2
Es llegeix en minuts

Involcan ha anunciat a les seves xarxes socials la detecció d’una nova fissura del volcà de La Palma a l’oest del cementiri de Las Manchas a les 18.30, hora canària. Aquesta nova boca del volcà està sent analitzada pels experts per poder determinar les possibles conseqüències en les edificacions que hi ha a la vora.

En les pròximes hores hi haurà més informació sobre la seva evolució.

L’escenari del procés eruptiu que va començar a La Palma el 19 de setembre passat i que avui arriba als 76 dies d’activitat, està allunyat de l’estabilitat persistent que es necessita per parlar que la fase final s’acosta, ha dit aquest dissabte la portaveu científica del Pla d’Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca), Carmen López.

Després de la reunió del Pevolca, Carmen López i el seu director tècnic, Miguel Ángel Morcuende, han explicat que ha disminuït la sismicitat i ha revertit la deformació del terreny, alhora que ha baixat l’emissió de diòxid de sofre, però cal que aquests episodis baixin de forma persistent.

Carmen López ha reiterat que per parlar que s’entra en una fase final cal que els nivells d’emissió de diòxid de sofre siguin baixos o molt baixos i ara són alts, i quant a la sismicitat ha assenyalat que ha baixat durant els últims dies, però fa poques jornades va passar una cosa semblant i després va tornar a ser forta.

D’aquesta manera, és necessari que continuï baixant la sismicitat intermèdia i la profunda debilitar-se més, però «més que afeblir-se» el que fa falta és que siguin persistents els períodes d’estabilitat.

Miguel Ángel Morcuende ha manifestat que si bé ahir a la zona sud hi havia a primera hora del matí una situació favorable de la presència de gasos i es va permetre l’entrada de veïns i regants a la zona d’exclusió, es va haver de portar a terme la seva evacuació a causa de la reactivació del focus eruptiu.

Notícies relacionades

Una emissió de gasos alta que continua aquest dissabte, dia que s’ha reactivat una colada del sud, la que arriba per la muntanya de Cogote, que es dirigia cap al camí de La Majada, on avança de forma lenta perquè ha engolit bastantes edificacions i ha augmentat la seva viscositat.

Miguel Ángel Morcuende ha assenyalat que l’alimentació de lava es porta a terme per tubs làvics, sobretot la de les colades 7, 8 i 10, però és «escassa» en comparació a la d’altres dies.