Laboratoris preparats aquest hivern

El repunt de la Covid i la variant òmicron disparen la demanda de tests d’autodiagnòstic

Fonts sanitàries confirmen que l’ús de les eines d’autodiagnòstic creixerà exponencialment durant el Nadal, arribant a xifres similars a les del juliol i l’agost, quan es van vendre 3,5 milions de tests a Espanya. En els últims mesos, s’han venut unes 725.000 proves al país, segons les dades de la consultora Iqvia

El repunt de la Covid i la variant òmicron disparen la demanda de tests d’autodiagnòstic
5
Es llegeix en minuts

La incessant pujada de la incidència de casos de coronavirus i l’aparició de la nova variant òmicron a Espanya provocarà un nou ‘boom’ en la venda de tests d’antigen d’autodiagnòstic en els pròxims dies ja pròxims al Nadal, segons les previsions realitzades per a ‘El Periódico de España’ per consultores, farmacèutics i laboratoris. Només a l’estiu, a Espanya es van vendre entorn de 3,5 milions d’unitats d’aquest tipus d’autotests, que al nostre país només es poden adquirir a les farmàcies, sense recepta i que permeten identificar sospites de casos positius en el moment que es realitzen. En aquell moment, les vendes van ascendir a uns 40 milions d’euros. Una xifra a què, segons els experts, es podria tornar a arribar.

El primer test d’antígens d’autodiagnòstic de Covid-19 sense recepta va arribar a la farmàcies espanyoles a finals del mes de juliol passat, en plenes vacances, de la mà del laboratori Cinfa. La prova, anomenada Rapid SARS-CoV-2 Antigen Test Card, permet detectar la presència d’una infecció activa de coronavirus i té la certificació europea per ser utilitzada per usuaris no professionals. Permet una identificació ràpida i fiable de casos positius: té una sensibilitat del 96,77% i una especificitat del 99,20%.

Fonts de Cinfa admeten a aquest diari que, de cara al Nadal, les xifres de venda d’aquest tipus de proves ràpides es dispararan com ja va passar a l’estiu, malgrat que ara el percentatge de vacunació és molt més alt que llavors. La pujada en el nombre de contagis i l’aparició de la variant òmicron ha vingut a sembrar més incertesa entorn de la conveniència de tornar a les grans reunions. El mateix Ministeri de Sanitat ha aconsellat prudència i restringir el nombre de persones en les trobades familiars.

Baixada de preu

En aquest escenari, les fonts consultades per aquest diari admeten que és més que previsible que tornin a disparar-se les vendes dels autotests. Per ara no s’atreveixen a donar xifres concretes, però sí que deixen un aspecte clar: es van vendre més quan van començar les vacances d’estiu, coincidint amb la seva sortida al mercat, i aquestes vendes van descendir a mesura que entrava la tardor, augmentava la vacunació i disminuïa el nombre de contagis amb una previsió d’entreveure el principi del final de la pandèmia que ara, novament, sembla un escenari no tan pròxim. Això ha fet que la compra d’aquests tests per detectar el virus s’hagi incrementat en els últims dies a les farmàcies, segons indiquen treballadors d’aquest tipus d’establiments.

Des de la consultora Iqvia aporten una evolució de les vendes –amb el top 5 de laboratoris segons facturació– des del juliol del 2021 –que va ser quan just van sortir els autotests per a venda lliure en farmàcies– fins a l’octubre d’aquest mateix any. «El més destacable és que durant els mesos de juliol i agost el seu creixement va ser bastant marcat degut a la venda sense recepta a les farmàcies, però que aquest creixement s’ha anat frenant en els mesos de setembre i octubre», indiquen. En concret, davant els 3,5 milions de tests venuts entre juliol i agost, entre setembre i octubre amb prou feines es va arribar a 1,5 milions de proves venudes. En termes econòmics, les vendes d’aquest segon període es van situar en 11 milions d’euros davant els 40 registrats en el període estival.

Fonts de la companyia assenyalen que, amb la nova onada de casos que es va donant al novembre i desembre, el previsible és que tornin a augmentar les seves vendes, de cara a les celebracions nadalenques i per a més precaució o seguretat. Les dades es coneixeran en unes setmanes. Aquest dijous, Sanitat ha registrat 14.500 contagis i 42 morts per Covid en les últimes 24 hores. La incidència acumulada se situa en 234,03 casos per cada 100.000 habitants. A més, hi ha l’aparició de la nova variant. La Comunitat de Madrid ha confirmat un tercer cas a la regió de pacient positiu infectat amb òmicron, el primer per transmissió comunitària: un home de 62 anys que presenta símptomes lleus i que està vacunat amb les dues dosis d’AstraZeneca.

Confirmar els casos positius

A l’estiu, el test ràpid era més car que ara: uns 7 euros per unitat. Avui, oscil·len entre els 4 i 5 euros. Tot i que a Espanya només es ven a les farmàcies, en el nostre entorn, per exemple a Portugal, es pot adquirir en cadenes de supermercats. Hi ha nou tests d’autodiagnòstic d’antígens autoritzats per Sanitat: vuit amb mostra nasal i un amb saliva. Aquest tipus de test permet donar un diagnòstic ràpid sobre la infecció persones que presentin una elevada càrrega viral. L’ús de la prova està dirigit als primers dies d’infecció i per a persones simptomàtiques.

És important tenir en compte que els resultats positius en aquestes proves es consideren casos sospitosos que s’han de confirmar, recorden els farmacèutics

Les proves d’autodiagnòstic han demostrat ser d’ajuda «com a complement a altres mètodes en el control de la pandèmia, al permetre detectar més casos i, per tant, oferir més oportunitats de controlar la transmissió. Qualsevol mesura adoptada per facilitar la detecció de casos, ha de considerar-se com a positiva», assenyala Iván Espada, responsable d’Àrea d’Informació del Medicament del Consell General d’Escoles de Farmacèutics (CGCOF).

En qualsevol cas, Espada recorda que és important sempre tenir en compte que els resultats positius en aquestes proves es consideren casos sospitosos que s’han de confirmar en un centre sanitari mitjançant una PCR o una altra prova validada com a diagnòstic d’infecció activa. A més, remarca s’ha de tenir sempre en consideració que, en cas d’un resultat negatiu, no s’han de relaxar les mesures de prevenció.

Autotest gratis a Madrid

Notícies relacionades

A més, des de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) recorden que aquest tipus de test no val, per exemple, per viatjar. Avui mateix, la doctora en Ciències Químiques Margarita del Val demanava des de Tenerife que les administracions abaixin el preu dels tests d’antígens. «Ja els tenim a les farmàcies, però si els subvencionen durant un parell de mesos hi haurà menys pressió als hospitals», assegurava la científica.

A la Comunitat de Madrid, la seva presidenta, Isabel Díaz Ayuso, va anunciar aquest dimecres que, dins del nou pla Covid a la regió per Nadal, es facilitaran els autodiagnòstics gratis a les farmàcies presentant la targeta sanitària. La comunitat adquirirà quatre milions d’aquest tipus de proves.