Pàgines fora de servei

Atac cibernètic a webs de la Generalitat

undefined38417064 a hooded man holds a laptop computer as cyber code is projec180821123928

undefined38417064 a hooded man holds a laptop computer as cyber code is projec180821123928 / KACPER PEMPEL

1
Es llegeix en minuts

Diverses pàgines web de la Generalitat de Catalunya han patit aquest divendres un atac informàtic desconegut que ha aconseguit que alguns dels seus serveis no funcionessin durant més de tres hores. A partir de les 22.00 hores s’han pogut anar restablint els servidors.

L’atac, reconegut per la Conselleria de Polítiques Digitals, ha afectat el nus de comunicacions de la Generalitat i ha sigut molt notori en pàgines com les que depenen de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), com la de TV-3 i Catalunya Ràdio. Totes dues han optat per posar els comptes de Twitter a la seva portada i continuar informant per aquest canal.

També s’han vist afectats els serveis de La Meva Salut, aquests dies ja molt saturats per les peticions del passaport Covid dels ciutadans, que aquest divendres començava a ser obligatori.

Segons Polítiques Digitals, que dirigeix Jordi Puigneró, s’han activat les contramesures necessàries per part de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, davant el que ha sigut un atac de denegació de servei (DDOS), que es produeix quan milers d’ordinadors intenten connectar-se a un servidor per arribar a saturar-lo. 

Notícies relacionades

Segons Puigneró, els informàtics investigaran i analitzaran l’atac cibernètic i ho posaran «en mans de qui correspongui» si identifiquen l’autor per avaluar les responsabilitats. Puigneró ha assenyalat que «sembla que darrere hi ha una organització» potent i no aficionats, i ha insistit que analitzaran la intencionalitat darrere aquest atac cibernètic. «Si tot va bé, aviat estarà tot restablert, i significarà que haurà sigut un intent fracassat» amb poques hores d’afectació.

Aquest tipus d’atac de denegació de servei (DDOS) és molt diferent dels que van afectar la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i diverses empreses catalanes el mes passat i que eren segrestos d’ordinadors i bases de dades a partir d’un virus informàtic.