Ascensors: la reforma que vindrà

Els titulars dels ascensors són responsables de mantenir-los en bon estat i complir les disposicions reglamentàries

Ascensors: la reforma que vindrà
3
Es llegeix en minuts

El sector dels ascensors es troba en una contínua evolució, i no només en aspectes tecnològics, que permeten millorar la seguretat i eficiència a les instal·lacions, sinó també en la reglamentació que exigeixen les Administracions competents. 

Aquest 2022 implica canvis en la normativa que deixarà enrere els vuit anys de la reglamentació vigent, i ho farà amb l’objectiu principal d’aconseguir una millor regulació en la interacció dels agents que intervenen en el sector. Per tant amb la seva entrada en vigor, aquesta reforma repercutirà en gran manera sobre les empreses d’ascensors, els organismes de control i, com veurem a continuació, sobre els propietaris de les instal·lacions. 

Els propietaris dels ascensors, o titulars, es converteixen en una figura definida al reglament. Ells són els responsables de mantenir l’ascensor en bon estat i complir les disposicions reglamentàries que els afectin: 

• Tenir un contracte de manteniment amb una empresa conservadora habilitada

• Impedir el funcionament de l’ascensor quan tingui coneixement que no compleix les degudes condicions de seguretat

• Donar coneixement immediat a l’empresa conservadora dels accidents que ocasionin danys a les persones, animals, béns o a la mateixa instal·lació

• Sol·licitar, en el termini oportú, la realització de les inspeccions periòdiques

• Comunicar la correcció dels defectes a les actes d’inspecció amb defectes greus

• Custodiar els certificats de les inspeccions periòdiques

La nova proposta definirà i regularà la responsabilitat dels titulars de custodiar durant la vida útil de l’ascensor diversos documents i registres administratius com la Fitxa tècnica de la instal·lació, Declaració CE o la UE de conformitat, Manual de funcionament, Registre de posada en servei emès per l’Administració, Registre de manteniment i aquelles relatives a les modificacions importants que s’hagin realitzat.

La importància de les inspeccions reglamentàries 

Durant anys les empreses conservadores han fet campanyes per conscienciar de la importància del manteniment i compliment de la normativa a través de les inspeccions. Els titulars dels ascensors, entre les seves obligacions, han de contractar les inspeccions reglamentàries en el termini que els ha sigut indicat per l’empresa conservadora, així com facilitar l’accés als organismes de control per poder realitzar-la. La nova reglamentació a més exigirà que tinguin a disposició de l’inspector l’acta de l’última inspecció.

Les inspeccions reglamentàries s’estableixen per normativa cada dos, quatre o sis anys segons correspongui al tipus d’edifici on estigui ubicat l’aparell, classificant els defectes com a lleu, greu o molt greu. Un defecte molt greu comporta deixar l’ascensor fora de servei fins que el defecte sigui reparat. Igualment hauran de passar la inspecció els ascensors de velocitat lenta, que solen trobar-se en vivendes unifamiliars. 

Tots els defectes detectats en la inspecció periòdica han de ser corregits en els terminis que s’indiquen al seu certificat, per a la qual cosa el titular haurà de contractar la seva esmena amb una empresa conservadora, comunicant a l’Organisme de Control la justificació de la correcció dels defectes abans de l’acabament d’aquest termini.

Una reforma que posa el focus en la responsabilitat del titular i de la seva interactuació en el manteniment i ús dels seus ascensors, amb l’objectiu de conscienciar els propietaris de la importància del compliment de la normativa.

Els ascensors existents seran més segurs

Tots els ascensors són segurs fins i tot els més antics gràcies al seu manteniment, tot i que és obvi que la tecnologia actual ofereix més qualitat i seguretat i per aquesta raó es pretén millorar la normativa als ascensors existents acostant-los al nivell dels actuals.

Algunes d’aquestes millores ajudaran a aconseguir millor accessibilitat i millor eficiència energètica.

Unes directrius que es complementaran amb altres mesures mínimes de seguretat als ascensors ja existents, com:

• Anivellament deficient 

• Protecció de l’usuari contra el tancament de la porta durant l’entrada o sortida de la cabina

• Protecció de l’usuari contra els moviments incontrolats de la cabina 

• Comunicació bidireccional a la cabina

• Substitució de les guies de cabina que són cilíndriques, de fusta o de rail

• Dispositius de control de càrrega

• Elements de suspensió dels contrapesos

 

Informació: Gremi Empresarial

d’Ascensors de Catalunya.

www.gedac-gremi.org

 

Temes:

Construcció