La UE estudia prohibir vols

Temor de la variant sud-africana de la Covid: Europa comença a blindar-se

  • El Regne Unit, Alemanya, Itàlia i Singapur ja han cancel·lat vols de països de la regió com Zimbabwe, Botswana, Sud-àfrica, Namíbia, Lesotho i Swazilàndia

Temor de la variant sud-africana de la Covid: Europa comença a blindar-se

REUTERS / LEONHARD FOEGER

4
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’aparició d’una nova variant de Covid-19 a Sud-àfrica, anomenada per ara B.1.1.529, ha fet saltar de nou totes les alarmes a Europa. Amb la situació epidemiològica descontrolada en molts estats membres i el nombre de contagis a l’alça, la Comissió Europea ha proposat als representants dels Vint-i-set activar el fre d’emergència per suspendre el trànsit aeri amb els països del sud del continent africà per evitar l’expansió d’una variant que causa molta preocupació. Els Països Baixos, Alemanya o Itàlia no han esperat a una decisió a escala europea aquest divendres i ja han anunciat la prohibició de vols des d’avui mateix.

En el cas holandès, la decisió tindrà efecte des d’aquest divendres al migdia i afectarà els vols procedents de Botswana, Eswatini (antiga Swazilàndia), Lesotho, Namíbia, Zimbabwe i Sud-àfrica, segons ha anunciat el ministre de Sanitat, Hugo de Jonge. Els passatgers en trànsit i els vols dels quals estan encara en ruta hauran de fer-se un test PCR a la seva arribada a l’aeroport de Schiphol, a Amsterdam, i posteriorment seran posats en quarantena. Tot i que encara hi ha molta incertesa entorn d’aquesta variant, les autoritats holandeses consideren que existeixen «raons per a la preocupació» i que és necessari adoptar mesures de precaució per «evitar la introducció d’una nova variant que podria ser més contagiosa». De fet, els sis països afectats també seran inclosos en la llista de països d’alt risc.

En la mateixa línia, el Govern alemany només autoritzarà la tornada a Alemanya del sud d’Àfrica dels ciutadans residents al país que, independentment de si estan vacunats o no contra la Covid-19, hauran de sotmetre’s a una quarantena de 14 dies a l’arribar al país. «Cal mantenir la prudència al tornar al país. La nova variant B.1.1.529 ens preocupa i actuem de manera productiva i en una fase precoç. L’última cosa que ens falta ara seria una nova variant que causaria més problemes», ha dit el ministre de Sanitat alemany, Jens Spahn.

El mateix argument de «prudència» ha portat el ministre de Sanitat italià, Roberto Speranza, a prohibir l’arribada de passatgers que hagin estat en els últims 14 dies en algun d’aquests sis països africans: Sud-Àfrica, Botswana, Zimbabwe, Moçambic, Namíbia, Lesotho i Eswatini. «Els nostres científics estan treballant per estudiar la nova variant. Mentrestant, seguirem al camí de la màxima precaució», ha dit en un comunicat. Mentrestant, la Unió Europea prossegueix les consultes en el marc del procediment d’urgència llançat per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que ultima els detalls de les mesures d’emergència que s’adoptaran.

«És important que avancem ràpid. La coordinació al si de la UE és important per ser eficaç», ha dit el ministre d’Exteriors irlandès, Simon Coveney, que manté consultes amb Brussel·les i la resta d’estats membres de cara a una decisió europea sobre la proposta de Brussel·les per activar el fre d’emergència i suspendre vols amb la regió del sud d’Àfrica. Segons ha explicat la portaveu de Von der Leyen, l’Executiu comunitari ha sol·licitat a la presidència eslovena de la UE una reunió d’urgència dels Vint-i-set en el marc del Dispositiu de Resposta Política Integrada a les Crisis (IPCR, per les seves sigles en anglès). 

A més, la presidenta ha convocat el seu grup d’assessors de Covid a una reunió a dos quarts de set d’aquest vespre per estudiar la situació i es manté en contacte amb Eurocontrol i l’agència de seguretat aèria EASA, que estan preparant una recomanació per a aeroports i aerolínies. «Volem continuar vigilants i recomanem als estats membres que continuïn molt vigilants respecte al virus que circula. Volem actuar amb rapidesa, de forma coordinada i coherent», ha dit Dana Spinant. 

Regne Unit, Singapur i Israel

Els països europeus no són els únics que han començat a adoptar restriccions. El Regne Unit ja ha inclòs sis països del sud del continent africà (Sud-Àfrica, Botswana, Lesotho, Eswatini, Zimbabwue i Namíbia) en la seva llista vermella de països de risc i ha prohibit els vols directes per prevenir l’expansió de la nova variant. Tots els passatgers que tornin d’aquests països des de diumenge a les 4 hores estaran obligats a reservar i pagar-se un hotel, d’una llista proveïda per les autoritats britàniques, i fer una quarantena de 10 dies.

Notícies relacionades

En el cas dels nacionals britànics que tornin entre aquest divendres i diumenge i que hagin estat en aquests països els últims deu dies hauran de fer la quarantena a casa i fer-se dos tests PCR en el segon i vuitè dia. Altres països que han anunciat mesures similars són Singapur o Israel, que aquest divendres ha detectat el primer cas de la variant B.1.1.529 al seu territori en una persona procedent de Malawi i en dues persones més que han tornat de l’estranger.

A més de la reunió dels 27 també l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha convocat aquest divendres una reunió d’experts d’urgència a Ginebra per avaluar la nova variant, mentre que el Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties (ECDC en les seves sigles en anglès), que assessora la UE, ha anunciat que publicarà una avaluació sobre el risc de la nova variant aquesta tarda.