L’erupció continua

Els científics alerten de l’alta toxicitat en l’aire a la zona del volcà de La Palma

El portaveu tècnic del Pevolca aclareix que el principal objectiu és garantir la salut de les persones

L’aeroport de La Palma també es mantindrà tancat aquest dilluns

Els científics alerten de l’alta toxicitat en l’aire a la zona del volcà de La Palma
3
Es llegeix en minuts

El portaveu tècnic del Pla d’Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, va afirmar aquest diumenge que la zona de Las Manchas, a prop del volcà de La Palma, «està donant molts problemes cada dia per les emissions» de diòxid de sofre. Morcuende va aclarir que, en aquesta àrea evacuada, amb freqüència es retarda l’entrada dels que accedeixen a recollir béns, a causa d’aquesta circumstància. Fins ara, el risc més gran es produeix en hores de matinada i en les hores següents es va dissipant a poc a poc.

Segons va explicar, en la jornada d’aquest diumenge, als damnificats que volien passar a aquest espai se’ls va permetre l’entrada a les 11.00 hores. Morcuende va admetre que existeixen «retards cada dia» i aquests es deuen als mesuraments que realitzen professionals de la Unitat Militar d’Emergències (UME) i els comandaments d’aquesta entitat informen els qui realitzen els controls de seguretat: Guàrdia Civil, Policia Nacional, Cos General de la Policia Canària (CGPC) i Policia Local.

Per Morcuende, aquestes mesures responen a un «problema de lesivitat per a les persones i no ens ho podem permetre; aquest és el primer objectiu del Pevolca, no podem arriscar». «El més important en les últimes 24 hores van ser els nivells dels gasos a la zona sud de la colada [...]», és a dir, en l’àmbit de Las Manchas, va dir el portaveu a l’inici de la seva intervenció. Va apuntar que hi va haver concentracions «molt importants» de diòxid de sofre, que són «lesives per a les persones». I el mateix ha passat en «molts dies» durant les últimes dues setmanes, va assenyalar. Per això va demanar perdó a qui es va fer esperar aquest diumenge fins a les 11.00 hores per accedir-hi. En aquesta línia, va recordar que els mesuraments de l’UME es fan sobre el terreny i de forma permanent. A més, va matisar que la informació que s’ofereix per mitjans oficials sobre la qualitat de l’aire en nuclis habitats no és la mateixa que existeix per a les zones evacuades. Els pitjors nivells de diòxid de sofre es van detectar dissabte a la matinada a Tazacorte, entre les 2.00 i les 4.00 hores, mentre que ahir a la matinada van ser apreciats a El Paso i Los Llanos de Aridane, entre la mitjanit i les 3.00 hores.

Notícies relacionades

La portaveu científica, Carmen Castro, va comentar que entre dissabte al migdia i diumenge al migdia, la lava va cobrir vuit hectàrees més de terreny, amb la qual cosa ja ascendeixen a 1.058,22 les afectades pel material làvic. Va confirmar que en les hores prèvies s’havien produït tres desbordaments del llac de lava situat al con del volcà. El vent de component sud i oest va impulsar el plomall de cendres cap a l’est, amb la qual cosa es va generar «un escenari desfavorable» per a les operacions aeroportuàries. És a dir, aquest diumenge no hi va haver connexions aèries amb La Palma i avui es preveu que tampoc n’hi hagi.

El sisme més important es va apreciar dissabte a la tarda, a les 19.20 hores, amb una magnitud de 4,2 i a 35 quilòmetres de profunditat. El tremor es manté en un nivell baix i l’aixecament del terreny detectat dissabte a l’estació situada al nord de Jedey ja «s’ha revertit». Respecte al plomall de les emissions, continua amb una «emissió alta», d’entre 7.000 i 18.000 tones diàries. Però, tot i així, prossegueix amb la seva tendència descendent des del 23 de setembre.