Investigació

Cas Serveis Socials: La Generalitat revisa les pagues extres del 2012

  • Una de les tres investigacions busca aclarir per què els funcionaris de l’ens van cobrar la paga extra del 2012, un any abans del que deia la normativa

  • La Conselleria de Drets Socials no ha volgut revelar sobre quin tema tracten la resta de revisions, que tenen a veure amb aspectes salarials

Cas Serveis Socials: La Generalitat revisa les pagues extres del 2012
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El va rebre per correu electrònic tota la plantilla dilluns passat. El Consorci de Serveis Socials, per ordre de la Conselleria de Drets Socials, ha obert una revisió d’ofici dins de l’ens per aclarir per què els seus treballadors van cobrar el retorn de la paga extra del 2012 el 2017 i no el 2018. La preocupació es va estendre entre els empleats, que temen haver de tornar els diners. La Generalitat insisteix que no és la seva intenció i que aquesta és només una de les tres revisions d’ofici obertes arran de les irregularitats detectades en l’ens destapades per EL PERIÓDICO. Tenen a veure, entre d’altres, amb contractes milionaris adjudicats a dit o sobresous sense justificar degudament entre els directius. El Govern no vol dir obertament què investiguen les altres dues revisions d’ofici ni tampoc ha volgut mostrar els documents a aquest diari.

Contractacions a dit, sobresous sense justificar i comptes que es van aprovar fora de termini. Aquestes són algunes de les irregularitats que tant la Sindicatura de Comptes com la Intervenció General de la Generalitat van detectar des del 2014 al Consorci de Serveis Socials de Barcelona. Un ens participat entre el Govern i l’Ajuntament de Barcelona que gestiona els serveis als més vulnerables de la ciutat, com són nens tutelats o persones amb discapacitat. Quan aquest diari va revelar aquests documents, la Conselleria de Drets Socials va anunciar que obriria una investigació d’ofici relacionada amb les irregularitats observades amb la contractació de personal, però no sobre les adjudicacions irregulars.

Actitud de represàlia

Notícies relacionades

L’únic expedient de revisió d’ofici a què ha pogut accedir aquest diari és el que investiga el retorn del 20% de la paga extra de Nadal dels funcionaris el 2012. Va ser una paga que va retallar el Govern de Mariano Rajoy, però el març del 2018 es va ratificar procedir-ne a la devolució. A les auditories del 2017 i el 2019, la Intervenció de la Generalitat va comprovar que el consorci va tornar aquesta paga en el pressupost del 2017. «No ha complert amb els terminis previstos en la normativa», diu la resolució que obre aquesta revisió, i considera «nul·les de ple dret» les actes del consorci que així ho apliquen. El document el va firmar el gerent Joan Uribe el 4 de novembre, un dia abans de deixar el càrrec. Precisament, el pressupost del 2017 del consorci va ser aprovat el 2018, juntament amb els del 2016 i 2015, tal com van manifestar fonts de l’ens, perquè es van trobar que els comptes no estaven tancats.

Alguns treballadors asseguren que aquesta revisió d’ofici demostra una actitud de «represàlia» contra els empleats. La Generalitat ho nega, i afegeix que ha iniciat unes dues revisions més en relació amb les irregularitats detectades en relació amb aspectes salarials. No obstant, no vol dir quins temes afecten en concret ni mostrar els documents, adduint una qüestió de protecció de dades. Els informes van assenyalar diversos temes. Principalment, complements salarials de fins a un milió al personal dels despatxos que no estaven justificats ni constaven a les taules salarials, processos de selecció de personal inexistents i processos de substitució o reposició de la plantilla indegudament tramitats.