Dia Internacional contra la Violència i l’Assetjament Escolar

Escolars contra el ‘bullying’: «Cal posicionar-se»

  • Els alumnes de 1r d’ESO de l’escola Cor de Maria de Mataró han participat en un dels nous tallers dels Mossos contra l’assetjament escolar

Escolars contra el ‘bullying’: «Cal posicionar-se»

Manu Mitru

1
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Víctor Baena, Desiré Giménez i Badar Daoud, tots de 12 anys, són alumnes de 1r d’ESO de l’escola Cor de Maria de Mataró. Aquesta setmana han rebut a classe la visita dels Mossos d’Esquadra, que els han impartit un taller sobre el ‘bullying’ i els han donat recursos per aprendre a detectar els casos d’assetjament i a actuar-hi. La clau, posicionar-se i explicar a un adult el que passa. No ser-ne còmplice ni callar. Els nens han demostrat saber-se la teoria –han identificat ipso facto els diversos tipus d’assetjament tot just preguntar-los-hi l’agent–. EL PERIÓDICO ha parlat amb tres d’ells.

«Parlar amb un adult»

Víctor Baena veu aquests tallers «necessaris» perquè «hi ha gent que pateix ‘bullying’». Ell no en coneix cap cas, però és conscient, per exemple, que cal vigilar amb les bromes: són bromes si fan gràcia a tothom, si no, deixa de ser una broma. Té clar què cal fer davant un cas d’assetjament: «És important comunicar-ho a un adult. Si veiem algú assetjant, hem d’avisar un adult o parlar amb el tutor. En algun cas, podem parlar-ho entre nosaltres i solucionar-ho si la cosa no és greu», apunta. Valora la classe de tutoria com un espai per abordar i solucionar els conflictes.

«Pot causar un gran problema»

Notícies relacionades

Desiré Giménez té un conegut que va patir assetjament, no a l’escola, sinó al club esportiu on jugava, i va haver de canviar d’equip. Una solució que, opinen els Mossos i el professorat, hauria de ser l’últim recurs, perquè significa que hi ha hagut un fracàs al gestionar la situació. «El ‘bullying’ no m’agrada gens. No està bé fer-ho, perquè pot causar un gran problema», remarca Desiré. «Jo, si veiés un cas de ‘bullying’, el que faria seria parlar amb aquesta persona i dir-li que no està bé el que fa, que no faci el que no li agradaria que li fessin a ell. I explicaria a un adult el que passa».

«Cal posicionar-se»

Badar Daoud valora que el taller li hagi ensenyat a actuar davant situacions d’assetjament. «Cal posicionar-se», afirma convençut. Els Mossos els han explicat que no s’hi val ser neutral, que cal actuar i parlar. Badar també destaca que cal recolzar les víctimes. «Tots som iguals», argumenta.