Erupció

El volcà de La Palma cobreix el cel de la vall d’Aridane durant el 90% dels dies

  • L’emissió de gasos i cendres genera un 60% més de dies ennuvolats respecte a altres anys

  • La qualitat de l’aire continua «molt desfavorable»

El volcà de La Palma cobreix el cel de la vall d’Aridane durant el 90% dels dies
6
Es llegeix en minuts

La vall d’Aridane va viure durant el passat mes d’octubre ancorat sota un núvol continu. L’emissió de gasos i cendres procedents del volcà va provocar que entre el 90 i el 95% dels dies fossin ennuvolats, una xifra que suposa fins un 60% més dels registrats durant aquest mateix mes els tres anys anteriors, segons va informar ahir l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). Aquesta situació s’ha vist reflectida sobretot durant el cap de setmana passat, quan l’alta intensitat de terra volcànica expulsada des dels diferents cons va dificultar l’arribada dels rajos del sol a la població de municipis com Los Llanos d’Aridane i El Paso, i va generar a més importants acumulacions de cendres. Per això, les escoles d’aquests dos municipis, Tazacorte, Tijarafe i Puntagorda mantenen avui suspeses les classes presencials en escoles i instituts, que es desenvolupen únicament de forma telemàtica.

El delegat de l’Aemet a les Canàries, David Suárez, va indicar que l’oest de La Palma sol viure durant els mesos d’octubre una situació molt diferent. «És una zona que queda lliure dels vents alisis, una zona que normalment està poc ennuvolada», va dir. Les dades recollides per l’Aemet a través de satèl·lits apunten que, per regla general, la nuvolositat és present a la vall d’Aridane el 25% dels dies d’octubre. A causa de l’actual erupció, aquesta xifra s’ha incrementat fins a un 90 o 95% dels dies. Suárez va declarar que aquest panorama és comparable amb la nuvolositat present a les cares nord de les illes més muntanyoses durant els mesos de juny, juliol i, en menor mesura, agost, quan els alisis són predominants. Altres punts, com l’oest de La Palma, solen deslliurar-se’n gràcies a l’efecte Foehn generat pel massís de Cumbre Nueva i la dorsal de Cumbre Vieja, que eviten el pas dels núvols.

Aquesta presència de les cendres també ha provocat que l’estació per mesurar la qualitat de l’aire situada de manera provisional al centre de Los Llanos d’Aridane hagi registrat en els últims dies altes concentracions de partícules menors de 10 micres, les anomenades PM10, que poden afectar greument la salut de persones amb problemes respiratoris i cardíacs, a més de joves i embarassades. Així, dilluns passat es va arribar a una situació a l’atmosfera «extremadament desfavorable» al detectar-se a primera hora del matí prop de 250 micròmetres de partícules, una xifra que suposa fins a cinc vegades més dels 50 en què se situa el límit per decretar que la qualitat de l’aire és bona.

La situació amb prou feines va millorar durant la jornada d’ahir, ja que aquesta mateixa estació va registrar nivells alts de PM10 al llarg de tot el dia, amb moments puntuals a la tarda que es van situar entorn dels 160 micròmetres i que van fer que es qualifiqués com «molt desfavorable» pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Carmen López, directora de l’Observatori Geofísic Nacional, va explicar durant una roda de premsa que els valors arribats en els últims dies són interpretats pels científics com un procés d’«intensa desgasificació» del volcà.

La situació de qualitat de l’aire «extremadament desfavorable» no és nova durant el procés eruptiu. No obstant, aquest departament del Govern d’Espanya assenyala que en l’11% dels últims 43 dies s’han mostrejat valors molt alts de partícules a Los Llanos d’Aridane; mentre que el 9% han sigut «molt desfavorable»; el 42%, «desfavorable»; el 24%, «regular»; el 13%, «raonablement bona», i únicament l’11% dels dies la qualitat de l’aire ha sigut descrita com a «bona». Per això, el Pevolca recalca diàriament la recomanació d’utilitzar mascaretes FFP2 als que surtin al carrer en municipis com Los Llanos d’Aridane i El Paso, a més d’evitar realitzar pràctiques esportives a l’aire lliure i en la mesura que es pugui a les persones immunodeprimides se’ls recomana que es mantinguin a casa. Aquestes mesures també s’han activat en altres municipis de la cara oest de l’illa com Tazacorte, Tijarafe i Puntagorda, en especial en aquest últim, on els registres de diòxid de sofre (SO2) han superat el recomanable en diverses ocasions, l’última durant la matinada d’ahir, que es va anar reduint durant el dia.

Davant els elevats índexs de cendres, la Conselleria d’Educació ja va decidir dilluns passat tancar les escoles i instituts d’aquests cinc municipis fins, almenys, aquest dimecres. Les classes es portaran a terme ‘online’ per evitar l’exposició dels alumnes a l’alta contaminació. Els diferents centres esperen les previsions meteorològiques, que preveuen que a partir d’avui i, sobretot, demà donin una treva amb la tornada dels vents alisis. «A partir de demà [avui per al lector] s’espera un augment de la probabilitat de pluges, sobretot el dijous, que tenim un front que ens entra pel nord», va avançar David Suárez.

Quant a l’emissió del diòxid de sofre sobre el plomall del volcà, Carmen López va assenyalar que dilluns se’n van detectar 21.996 tones, una dada que trenca una tendència a la baixa de 50.000 a 4.999 tones en l’última setmana. La científica va restar importància a aquest increment ja que, si bé suposa «un petit pas enrere en la dinàmica dels últims dies», «el que cal atendre són les tendències, i hi ha una tendència descendent de set dies consecutius molt marcada». A més, López va aclarir que aquest gas resulta difícil de mostrejar a causa que està subjecte al plomall i als vents, i en molts dels casos s’afegeix l’aclariment que són dades subestimades.

Les bones noves van arribar ahir amb l’avanç de la lava. El director tècnic del Pevolca, Rubén Fernández, va declarar que la colada 11, que dilluns amenaçava de sepultar la carretera LP-211 (Todoque-Las Manchas) i deixar gairebé incomunicada Puerto Naos –ja que només estaria disponible l’estret camí del Club de Tennis Valle de Aridane–, s’havia paralitzat a uns 150 metres de la via. «No preveiem que l’afecti en les pròximes hores», va pronosticar Fernández, que va afegir que el material que continua expulsant el volcà està alimentant sobretot la zona 9, que el cap de setmana va arribar a les plantacions de plataners de la ‘fajana’ de Las Hoyas, amb «un augment de l’amplada» de la base.

Notícies relacionades

Davant la previsió que aquesta localitat turística de Los Llanos es quedi sense l’actual principal artèria viària, el Cabildo i l’Armada ja avalua l’ús de llanxes per acostar els agricultors a les seves finques per poder regar. Fernández va recalcar, de tota manera, que l’embarcació que caldrà utilitzar «tampoc és còmoda», perquè «requereix unes condicions per poder accedir a la zona de costa». Per això, els militars començaran avui a estudiar el litoral oest de La Palma per comprovar la viabilitat d’aquesta idea. «Possiblement durant aquesta setmana podrien donar-nos una resposta», va avançar el director tècnic del Pevolca.

L’altra dada positiva va arribar a última hora amb el tremor, que havia baixat de manera «abrupta» en la segona meitat del dia, com va ressenyar el vulcanòleg Itahiza Domínguez. Aquest es va situar de manera momentània en nivells del passat 24 d’octubre, quan la seva alçària va coincidir amb un increment de l’emissió de lava per part del volcà. Així mateix, la sismicitat es va reduir ahir a la meitat de dilluns passat, de 173 a 84 terratrèmols, amb una magnitud màxima de 4,1 a 12 quilòmetres de profunditat.