Les paraules del volcà

Aquest és el diccionari de l’erupció de La Palma

  • «Piroclastos, erupció estromboliana, tremor, índex d’explosivitat volcànica». En l’últim mes i mig formen part del nostre vocabulari habitual, però ¿sabem realment què signifiquen aquests termes?»

Se elevan a 5.500 las personas desplazadas en La Palma (Tenerife)

Se elevan a 5.500 las personas desplazadas en La Palma (Tenerife) / EUROPA PRESS / Kike Rincón (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
EFE

El Cabildo de La Palma ha elaborat un glossari de l’erupció volcànica a Cumbre Vieja per facilitar la comprensió de la informació que cada dia des del 19 de setembre trasllada el gabinet de crisi a la població.

«Piroclastos, erupció estromboliana, tremor, índex d’explosivitat volcànica». En l’últim mes i mig formen part del nostre vocabulari habitual, però ¿sabem realment què signifiquen aquests termes?», planteja el Cabildo de La Palma a les xarxes socials.

A continuació, ofereix un glossari dels termes més recurrents en aquesta crisi volcànica:

Sisme (i terratrèmol): sotrac violent de l’escorça i capa terrestres, ocasionat per forces que actuen a l’interior de la Terra.

Tremor: vibracions volcàniques prolongades que es relacionen amb la circulació de fluids dins de l’edifici volcànic, que poden ser molt variables.

Lahar: mescles d’aigua amb una alta concentració de sediments i runa de roques volcàniques que es desplacen pendent avall als volcans.

VEI: índex d’explosivitat volcànica, indicador general del caràcter explosiu d’una erupció volcànica per donar una mesura o estimació de la seva magnitud, densitat, destructivitat, poder dispersiu i violència.

Magnitud sísmica: mesura quantitativa de la mida d’un sisme en la seva font, relacionada amb l’energia sísmica alliberada durant el procés de pertorbació.

Magnitud eruptiva: mesura de la mida d’una erupció, que representa la quantitat total de magma emès durant l’esdeveniment.

Magma: Roca fosa a alta temperatura (700-1.300 Cº) formada per una barreja heterogènia de líquid (fos), gasos (volàtils) i sòlids (vidres). Es genera a profunditats variables a l’escorça o capa superior.

Intensitat: concepte que en vulcanologia s’utilitza per mesurar la rellevància d’una erupció, representada per la taxa d’emissió magmàtica en el temps, habitualment en kg/s.

‘Fajana’: terreny pla al peu de pendents o escarpes, format comunament per materials despresos de les altures que el dominen.

Cendra: composició de partícules de roca i mineral molt fines ejectades per un volcà. Es componen fonamentalment de partícules vítries dures i afilades i roques polvoritzades.

Piroclastos: fragment volcànic ejectat a l’atmosfera durant una erupció explosiva.

Lapil·li: petit fragment de lava llançat durant l’erupció d’un volcà; quan són molt abundants s’acumulen en capes en forma de con volcànic.

Erupció estromboliana: erupció feblement explosiva durant la qual és ejectat abundant material escoriaci, que s’acumula al voltant del centre d’emissió i sol formar un con d’escòria. Aquestes erupcions estan sovint acompanyades de l’efusió simultània de lava.

Notícies relacionades

Erupció hawaiana: erupció de baix nivell explosiu associada a magmes fluids. El material volcànic emès correspon a fluxos de laves, acompanyat de molt poc o nul material piroclàstic, a través d’un cràter o d’una fissura volcànica.

Originades al llarg d’una ruptura de l’escorça terrestre i que poden recórrer diversos quilòmetres. Les laves que flueixen al llarg de la ruptura són fluides i recorren grans extensions.