Erupció a La Palma

La cendra del volcà converteix la qualitat de l’aire de La Palma en «extremadament desfavorable»

  • La presència de petites partícules multiplica per cinc el nivell recomanat per a la salut

La cendra del volcà converteix la qualitat de l’aire de La Palma en «extremadament desfavorable»
6
Es llegeix en minuts

L’alta concentració de cendra expulsada pel volcà de La Palma ha tacat el cel de la vall d’Aridane. L’estació de Los Llanos va registrar durant els dos últims dies que la qualitat de l’aire és «extremadament desfavorable» a causa de l’alta quantitat de partícules menors de deu micres (PM10) relacionades amb la fina arena volcànica. Aquest episodi «pot» estar relacionat amb «una intensa desgasificació», segons va indicar Carmen López, directora de l’Observatori Geofísic Nacional. I és que ahir a les sis del matí es van arribar a detectar prop de 250 micròmetres, una xifra que multiplica per cinc la recomanada, que està en 50. Aquesta situació pot provocar importants danys en la salut a persones amb problemes de respiració o cardiopaties, així com població amb edat avançada i menors d’edat.

El Pla d’Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca) del Govern de les Canàries, que avui compleix 50 dies des de la seva activació pel procés eruptiu, va recalcar en el seu informe diari que els habitants del municipi de Los Llanos d’Aridane han d’utilitzar mascaretes FFP2 si surten al carrer, així com evitar fer activitats físiques a l’exterior. Així mateix, a les persones immunodeprimides se’ls recomana mantenir-se a casa i que només surtin en cas de necessitat. A la resta de municipis de l’illa, la qualitat de l’aire va millorar en les últimes hores de manera considerable, per la qual cosa les indicacions es redueixen a l’ús dels esmentats tapaboques per a persones amb problemes de salut. Per la seva banda, l’Ajuntament de Tijarafe va anunciar ahir a la nit que l’escola i l’escola infantil d’aquest municipi situat al nord-oest de l’illa es mantindran avui tancades per procedir a fer les tasques de neteja.

Aquesta situació es produeix per una combinació de factors: la gran quantitat de cendra emesa pels diferents cons emissors, l’escassa força del vent i la inversió tèrmica, que se situa a 800-1.000 metres, amb tendència a baixar avui a 600-800, per la qual cosa és probable que dificulti encara més les condicions atmosfèriques. Així, el Pevolca va indicar que el vent podria traslladar la fina arena que surt pel plomall cap a la resta d’illes de l’arxipèlag en «petita concentració» pels remolins que fa el vent a l’est. Carmen López ja va apuntar que és probable que els aeroports de La Palma i La Gomera registrin problemes amb l’operativitat. Ja a última hora d’ahir a la tarda, les aerolínies Binter i CanaryFly van cancel·lar les últimes connexions amb l’‘Isla Bonita’ per la presència d’arena volcànica. Aquesta alta emissió de cendres va arribar acompanyada d’una disminució d’explosions audibles, com va asseverar López.

La científica va recalcar, així mateix, que durant l’última setmana es va registrant una tendència descendent de l’emissió de diòxid de sofre (SO2), que ahir va arribar a les 4.999 tones. Aquest paràmetre, que fa una setmana emetia fins a 50.000 tones diàries, és un dels que pot assenyalar l’etapa en què es troba el volcà. «És un dels signes que t’està donant la dinàmica de l’erupció», va declarar López. «Com més baixi és millor notícia per a nosaltres com a variable que indicaria alguna altra cosa», va asseverar el director tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, que va recalcar que, en qualsevol cas, l’emissió de SO2 és «molt notable encara». I és que la xifra s’ha de situar entre les 100 i 400 tones per entreveure el final del procés volcànic.

Un altre dels factors que és qualificat com a positiu és la sismicitat. «La xifra continua sent elevada, però està disminuint», va recalcar Morcuende, que va puntualitzar que sobretot han baixat aquells que estan a més de 20 quilòmetres de profunditat. «Estem veient que gairebé tot [el magma] es mou en 10-11 quilòmetres, en una profunditat intermèdia», va dir Morcuende. Ahir, entre les 00.00 i les 20.30 hores, les diferents estacions sísmiques de l’illa van detectar fins a 173 terratrèmols, amb un màxim d’una magnitud 4,4, una intensitat IV (sentit en gran part de l’illa) i a una profunditat de 38 km a les 20.24 hores. Morcuende va incidir que no hi ha esdeveniments superficials, «la qual cosa és important per no tenir més problemes», ja que pot estar relacionat amb la possible obertura d’un nou centre emissor. Una altra dada positiva és la deformació, que manté un patró estable sense cap elevació.

Mentrestant, la lava continua brotant de les diferents boques i prossegueix el seu camí cap al mar per la cara sud. La situació és complicada, sobretot davant la possibilitat que en les pròximes hores la nova colada sorgida durant el cap de setmana a les faldilles de Muntanya Cogote acabi per deixar sense utilitat una de les dues vies d’accés a la localitat turística de Puerto Naos que queden obertes, el denominat Camino Marta, després de sepultar un tram de l’LP-211. El director tècnic del Pevolca va explicar que el material volcànic candent estava ahir a la tarda «a sobre» d’aquesta última carretera.

En cas que sigui enterrada, l’única manera d’arribar a l’esmentat barri seria mitjançant un camí estret que parteix del club de tennis Valle Aridane, que compta amb un només carril utilitzat fins ara com a baixada i que quedaria per als dos sentits. Això complicaria el trasllat dels agricultors per regar les seves finques i dels tècnics que, per exemple, van posar en marxa les dessalinitzadores per a l’activitat agrícola. «Ens treu el 50% de possibilitats que tenim de moure personal i moure maquinària», va declarar Morcuende.

Davant aquesta situació, l’Armada estudiarà aquesta setmana les condicions de la costa de Tazacorte per al trasllat mitjançant llanxes dels treballadors des del port d’aquest municipi fins a diferents punts des dels quals poder accedir a les plantacions. Aquesta mesura, sol·licitada pel Cabildo de La Palma, reduiria notablement els desplaçaments dels agricultors que resideixen al nord de la vall i que ara han de fer un trajecte amb cotxe fins a Puerto Naos que es pot allargar fins a l’hora i mitja. El Vaixell d’Acció Marítima (BAM) ‘Tornado’ salparà avui des de l’Arsenal de Las Palmas de Gran Canaria amb un equip que està previst que demà comenci a reconèixer els fons.

Notícies relacionades

La destrucció dels accessos a Puerto Naos també genera més problemes per a una futura reconstrucció de la zona, ja que obligaria el Govern de les Canàries a crear una nova carrera per arribar a la localitat turística. Aquesta llengua de lava, denominada número 11, torna a amenaçar més d’un centenar de vivendes dels barris de La Majada i Las Norias, aquest últim després que el cap de setmana passat es deslliurés de la destrucció provocada per un altre front que va vorejar la urbanització turística. Aquest últim braç continua alimentant la ‘fajana’ de Las Hoyas, formada pel volcà de San Juan de 1949, i se situava ahir al matí a 150 metres de la costa després d’ampliar l’amplada de les colades als 3,1 quilòmetres.

Quant a la superfície afectada, va augmentar ahir fins a les 967 hectàrees (4,2 més), segons el programa europeu Copernicus. D’aquestes, 281 són de cultius, de les quals 158 són plataners, 58 vinyes i 23 alvocaters.