Esdeveniment mundial

¿Què és la COP 26? Data i lloc de celebració de la cimera del clima

La ciutat escocesa de Glasgow acull la trobada anual a partir de l’1 de novembre

¿Què és la COP 26? Data i lloc de celebració de la cimera del clima

EFE/EPA/ROBERT PERRY

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (el nom oficial de les COP sobre el clima) se celebra cada any des de 1995. En aquestes trobades, els països debaten la crisi climàtica a escala mundial durant dues setmanes: hi assisteix un total de 197 parts signants. En aquesta ocasió es tracta de la 26a edició. Se celebra a la ciutat escocesa de Glasgow entre els dies 1 i 12 de novembre. És la primera vegada que se celebra al Regne Unit.

L’any passat es va suspendre per la pandèmia de la Covid i aquesta edició segueix la que es va celebrar a Madrid el 2019. És la primera en la qual els acords de París estan en marxa després que s’acabés el protocol de Kyoto el 2020. Malgrat que hi haurà alguns esdeveniments virtuals, la majoria de la cimera serà presencial. El polític britànic Alok Sharma serà el president de la COP 26.

Es preveu la presència de l’activista Greta Thunberg, dirigents polítics mundials i, malgrat que inicialment havia confirmat la seva presència la reina Elisabet II d’Angleterra, finalment no hi acudirà per motius de salut.

Compromisos insuficients

Només una minoria de països han pres compromisos concrets de reducció d’emissions que, a més, són insuficients per complir els acords. A la COP 26 s’espera que hi hagi més ambició. A més, es debatrà com els països rics finançaran  l’adaptació al canvi climàtic dels pobres. I potser també s’aconseguirà regular el mercat de les emissions.

Notícies relacionades

El món està disposat a reduir un 7,5% les seves emissions de gasos amb efecte hivernacle abans del 2030. Encara que es complís aquesta promesa (cosa que no passa),l’escalfament global arribaria fins a 2,7 graus de mitjana abans de final de segle. A països com Espanya això significaria un 2100 de calor extrema, amb entre 4 i 7 graus més que ara.

Informe del programa

Si volem limitar l’augment global de les temperatures a «només» 1,5 graus, les emissions haurien de caure un 55% durant la pròxima dècada, argumenta l’últim informe del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient en vigílies de l’arrencada de la Cimera del Clima de Glasgow (COP26).