Acaba la pesca de sonso a Catalunya 2 mesos abans del que es preveia per la falta de captures

La situació afecta més d’una vintena d’embarcacions, la majoria del litoral gironí

Acaba la pesca de sonso a Catalunya 2 mesos abans del que es preveia per la falta de captures

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
ACN

La Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible ha aturat la pesca de sonso dos mesos abans de la data prevista perquè s’acabi la campanya d’aquest any. El motiu: l’escassa captura d’aquesta espècie en tot el litoral català. La decisió afecta més d’una vintena d’embarcacions –la majoria de les comarques de Girona– i s’ha pres d’acord amb el sector pesquer.

De fet, fa pocs dies ja es va retirar el permís especial per a aquesta pesca regulada a tres embarcacions del cens per petició «expressa» dels armadors a causa de la reducció «dràstica» de captures, fins al punt de no tenir-ne cap i, per tant, «fer-ne insostenible el manteniment».

La pesca del sonso està sotmesa a un pla de cogestió que busca garantir la seva pesca a través d’un sistema de regulació. El pla estableix un període de veda i un de pesca, que cada any va de l’1 de març al 15 de desembre.

La Direcció General de Pesca renova cada any els permisos especials de pesca a les embarcacions incloses al cens específic d’aquesta modalitat i fixa unes quotes a partir de les quals es prenen les decisions. En concret, estableix que si no s’arriba al 75% de la quota, es disminuirà a la meitat el mes següent i que, si aquell mes no s’arriba 50%, al següent es tancarà la pesquera.

La temporada anterior ja es va notar

L’escassetat de sonso ja es va notar l’any passat, expliquen des del sector. Tant és així que l’1 de març –just quan havia de començar la campanya de pesca– el Comitè de Cogestió de la Modalitat de la Sonsera (CCMA), integrada també pel sector i la comunitat científica, va acordar prorrogar el període de veda a l’espera que els mostrejos i les deteccions garantissin una presència suficient d’aquesta espècie per poder començar la temporada «amb garanties».

En la resolució de la Generalitat es detalla que «una vegada contrastada la quota esperada amb la quota assolida durant els últims 30 dies, s’ha comprovat que l’èxit és només del 42,5% de la quota esperada» i que amb l’anàlisi dels últims 15 dies el percentatge d’èxit arriba només al 18,1% respecte a la quota esperada. Unes xifres que no permeten continuar amb la pesca d’aquesta espècie.

El canvi climàtic

Notícies relacionades

El gerent de la confraria de Blanes, Xavier Domènech, assegura, no obstant, que aquesta situació no és nova. «Hem tingut anys molt bons, com el 2018, però això ja va passar el 2016», explica. El gerent de la confraria de Blanes atribueix la situació a múltiples factors. Entre ells el temporal ‘Gloria’, però també el canvi climàtic. «Hem de tenir en compte que és una espècie que es troba molt a prop de la costa i està molt més exposada a tots aquests factors», detalla el gerent.

La regulació de la pesca de sonso compta amb un cens de 23 embarcacions que van des del port de l’Estartit fins a Badalona. No obstant, la majoria es concentren a les comarques gironines, amb Blanes com a població més afectada. Allà hi ha set embarcacions que tenen aquest permís i que ara, o bé es dedicaran a la pesca de la llengüeta o altres arts menors, o directament hauran d’aturar la seva activitat perquè s’han especialitzat en aquesta modalitat.