Volcà

Un gran riu de lava es mou cap a l’oest després de la ruptura del con

1
Es llegeix en minuts

La nova ruptura del con del volcà de La Palma ha propiciat que en les últimes hores una gran quantitat de lava es mogui principalment cap a l’oest, sobre la colada primigènia i la que discorre per sobre de la muntanya del municipi de Todoque.

Durant les últimes 24 hores, l’evolució de l’erupció ha estat marcada per la modificació i reconfiguració del con principal del volcà, segons l’últim informe del Departament de Seguretat Nacional (DSN) emès a les 8.00 d’aquest matí, hora peninsular.

La nova ruptura del con, d’ahir dilluns a la tarda, ha provocat desbordaments de lava i despreniments que han generat corrents d’aire, però, no obstant, no han afectat la nova colada que discorre cap al sud i que actualment es troba pràcticament frenada.

Per la seva banda, des del Govern de les Canàries han apuntat que la colada de La Laguna no experimenta canvis significatius i, com la resta de colades, es continua monitoritzant per si fos precís adoptar noves mesures de protecció civil.

Mentrestant, l’altura mitjana de la columna de cendra i gasos emesos pel volcà arribava ahir dilluns als 3.800 metres, segons indica el DSN.

Assenyala, a més, que les condicions meteorològiques afavoreixen la qualitat de l’aire i fan que actualment l’operativitat aeroportuària a les illes Canàries sigui satisfactòria.

Notícies relacionades

Pel que fa a la sismicitat, les últimes dades de l’Institut Geogràfic Nacional remarquen que durant la matinada d’aquest dimarts s’han registrat 36 moviments sísmics a La Palma, uns dels quals, que ha afectat el municipi de Mazo, ha sigut de magnitud 4.2 i intensitat 4 i s’ha localitzat a 36 quilòmetres de profunditat.

Per la seva banda, el DSN assenyala que els moviments de terra continuen localitzant-se a les mateixes zones geogràfiques i que al seu torn, han augmentat en profunditats intermèdies, entre 10 i 15 quilòmetres, el que ha afavorit la probabilitat que es produeixin sismes de fins a intensitat VI sentits per la població.