Noves imatges

Vídeo | Aquestes són les quatre boques del volcà de La Palma

El volcà continua actiu i les imatges revelen que els cons continuen expulsant material piroclàstic

1
Es llegeix en minuts

El volcà de La Palma segueix imparable en la seva evolució. Durant les últimes hores han seguit les erupcions amb diversos vessaments de lava al con secundari del volcà, segons informa l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) i l’ensorrament d’una part del con principal. Els canvis que s’estan produint en la dinàmica eruptiva són els que solen aparèixer a les erupcions estrombolianes, segons apunta el sismòleg de l’IGN, Itahiza Domínguez. Les últimes imatges en les quals es poden apreciar els quatre cons en plena activitat són realment impactants.

Notícies relacionades

La fissura eruptiva oberta del volcà ha permès aprofundir en el seu estudi. Ja a la nit, el con secundari, que havia anat creixent i estava cada vegada més a prop del principal, havia modificat la seva morfologia després d’un desbordament i a primera hora del matí va deixar d’emetre momentàniament piroclastos i va anar recuperant l’activitat a polsos. Segons es recull en l’últim informe de l’IGN, el senyal del tremor volcànic manté una alta amplitud mitjana, sense polsos d’intensificació.

A primera hora d’aquest matí, l’altura de la columna de cendres mesurada era d’uns 3.000 metres. Segons assenyala l’IGN, la xarxa d’estacions permanents a La Palma continua sense mostrar «una tendència clara» en la deformació del terra a prop dels centres eruptius; en canvi, en les més allunyades es manté una lleugera deflació «possiblement relacionada amb la sismicitat profunda».