Premis Princesa d’Astúries 2021

La princesa Elionor reivindica el paper dels joves: «Tenim molt per aportar»

Dels guardonats, l’hereva del tron ha remarcat que són «guia imprescindible per a tothom» i també per a ella, a l’«omplir-la de força per continuar assumint les seves responsabilitats i treballar sempre amb el compromís més gran»

2
Es llegeix en minuts

Elionor de Borbó, acompanyada pels reis i la infanta Sofia, ha protagonitzat el seu tercer discurs en la cerimònia dels premis Princesa d’Astúries, que aquest any ha tornat a celebrar-se en un modernitzat Teatre Campoamor d’Oviedo després que en l’anterior edició fos a l’Hotel Reconquista per la pandèmia.

«M’alegra molt tornar a Oviedo per celebrar l’entrega dels nostres premis. Sempre he vist els meus pares en aquest escenari reconèixer el treball ben fet i les iniciatives i les idees que fan millorar les societats», ha començat les seves paraules la princesa d’Astúries, que en anglès, ha felicitat els guardonats i els ha agraït la seva presència.

Admiració als joves

La primogènita dels reis ha remarcat que els premiats són «guia imprescindible per a tothom» al posar en relleu que «la cultura, la ciència i la solidaritat són essencials per a la vida en comú». En particular, per a les noves generacions: «Com a estudiant de batxillerat, penso en tots els joves que ho poden fer i en el molt que podem aprendre de vosaltres».

«Projecteu sobre nosaltres, els més joves, la certesa que també tenim molt per aportar, que podem ser importants i mostrar-nos responsables per mirar de pensar en un futur més sostenible, més just, millor per a tothom», ha rematat.

Segons l’hereva al tron, les trajectòria dels guardonats la motiven «encara més» en la seva tasca de formar-se: «Estudiar i observar la vostra obra m’il·lusiona i m’omple de força per continuar assumint les meves responsabilitats i treballar sempre amb el compromís més gran».

La princesa d’Astúries va fer ahir, dijous, la seva primera aparició des de la seva marxa a l’internat de Gal·les (Regne Unit), on tornarà a les classes de batxillerat l’1 de novembre, l’endemà de celebrar el seu 16 aniversari. Ho farà, ha confessat, amb el record de la nova edició de l’entrega dels premis que l’«emociona i commou».

«I trobaré molt a faltar aquesta terra, Astúries, a la qual estimo tant i on la meva germana Sofia i jo ens sentim sempre a casa nostra», ha acabat per incidir en l’afecte que professa a la terra de la seva mare, la reina.

Elogis als premiats

A més dels reis i la seva germana, ha seguit l’acte des d’una llotja la reina Sofia i des de la platea, la seva altra àvia, Paloma Rocasolano.

En el seu breu discurs, Elionor de Borbó ha glossat els mèrits de cada un dels premiats, entre els quals, l’escriptora nord-americana i icona del feminisme Gloria Steinem, premi en Comunicació i Humanitats, per la seva «compromesa defensa dels drets de les dones».

També de l’ONG Campaign for Female Education (Cooperació Internacional) ha destacat el seu treball en l’educació de tantes dones i nenes que pateixen discriminació o violència. Així, als investigadors de la vacuna contra la Covid els ha agraït haver demostrat que «la ciència aporta seguretat i progrés».

Notícies relacionades

De la nedadora paralímpica, Teresa Perales, ha elogiat la seva «força, determinació i constància» i del cuiner José Andrés, el seu compromís solidari en donar menjar als més necessitats.

«Us felicito i admiro», ha resumit al referir-se els guardonats en la 41 edició dels premis que porten el seu nom, en una cerimònia que ha recuperat bona part de la normalitat prèvia a la pandèmia, tot i que amb l’aforament del teatre limitat a un 60 per cent.