Sondeig del Carles III

Gairebé el 90% dels espanyols estan disposats a posar-se la tercera dosi

  • Un 5% dels espanyols continuen sent reticents a vacunar-se perquè són negacionistes o perquè creuen que tenen poc risc de contagiar-se

Gairebé el 90% dels espanyols estan disposats a posar-se la tercera dosi

REUTERS / Gonzalo Fuentes

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

A Espanya, la vacunació continua batent rècords, malgrat l’alentiment registrat una vegada es va superar la cota del 70% de persones vacunades. L’últim informe del Ministeri de Sanitat indica que el 88% de la població diana (més grans de 12 anys) tenen la pauta completa i el 90%, una dosi, fet que situa el país en el grup capdavanter a nivell mundial. I la receptivitat a l’hora de rebre una injecció addicional és molt alta. A les portes que en algunes comunitats, com Catalunya, es comenci a administrar la tercera dosi als més grans de 70 anys, un sondeig de l’Institut de Salut Carles III publicat aquest dijous indica que gairebé el 90% dels espanyols (el 89%) estaria disposat a reforçar la seva vacunació contra la Covid.

És la primera vegada que l’estudi Cosmo-Spain, impulsat per l’OMS i que es fa cada dos mesos des del maig, pregunta sobre la dosi addicional i el resultat demostra, de nou, l’alt nivell de confiança en la vacunació, que ha aconseguit que Espanya se situï en nivell de risc baix d’incidència, amb 43 casos diagnosticats en els últims 14 dies per 100.000 habitants. Tot i que l’indicador ha pujat lleugerament, des que el 27 de desembre del 2020 va començar la campanya de vacunació, la taxa ha caigut més de 200 punts, tot i que pel camí hi ha hagut tres onades: la de després de Nadal, que va tenir un pic d’incidència de 899 punts; la provocada per la Setmana Santa, amb un límit de 235 casos, i la cinquena, amb un màxim de 708.

Malgrat això, el nombre de casos greus i de morts ha tingut una evolució descendent precisament a causa de l’efecte protector que proporcionen els antígens autoritzats. Per exemple, en l’onada després del Nadal hi havia uns 500 morts diaris i en els últims set dies se n’han produït 67.

Els reticents

En aquest context, el sondeig de l’Institut de Salut Carles IIImostra una satisfacció molt alta amb les vacunes (superior a 4 en una escala en la qual 5 és el nivell màxim) i entre els motius més esmentats per vacunar-se s’indica que és bo per protegir la mateixa salut i la dels altres i per poder reunir-se amb familiars o amics. Entre els enquestats, hi ha un 5% que admet que no vol vacunar-se, si bé ha descendit el percentatge de persones que indiquen que els falta informació per decidir (31% davant el 40% de l’onada anterior) i el d’enquestats que assenyala que esperarà un temps (el 33% davant el 37%). Ha augmentat la proporció dels que creuen que la vacuna pot tenir riscos per a la seva salut (51% davant el 45%), dels quals creuen que la vacuna no serà eficaç (36% davant el 27%), aquells que no creuen en les vacunes (21% actual respecte al 13%) i els que opinen que tenen poques probabilitats de contagiar-se (19% davant el 15% en la ronda anterior).

Notícies relacionades

Les dades de vacunació indiquen que els reticents se situen sobretot en el grup d’edat d’entre 20 i 40 anys. Així, el 94% de la població diana més gran de 40 anys ja disposa de la pauta completa. I el grup d’edat d’entre 12 i 19 anys, que és l’últim que ha pogut accedir a la vacunació, també té una alta cobertura, del 81%. Entre el grup etari de 20 a 29 anys i de 30 a 39 els percentatges baixen a 76% i 75% respectivament.

La pressió familiar

En el sondeig revela que gairebé el 70% dels pares vacunarien els seus fills menors de 12 anys si s’autoritza alguna vacuna per als nens, cosa que dona una pista del que pot haver passat amb els més grans de 12 fins als 19 anys, viuen majoritàriament amb els pares i pot ser que aquests els hagin pressionat per acudir massivament a la cita amb la punxada. I, en el grup entre 20 i 40 anys, com que hi ha menys por de patir la Covid de manera greu i la pressió familiar descendeix, hi ha més resistència a la immunització.