Final feliç

¿On són els gossos rodejats per la lava del volcà a La Palma? Amb els seus amos

  • El misteri de la desaparició dels conillers dels estanys envoltats de colades volcàniques sembla resolt

¿On són els gossos rodejats per la lava del volcà a La Palma? Amb els seus amos

TWITTER @NIPORWIFI

4
Es llegeix en minuts

La desaparició dels gossos conillers atrapats en dos estanys a La Palma envoltats de lava del volcà s’ha convertit en un misteri que dona per escriure tota una novel·la. Però ho deixarem en un relat curt, de moment. En els seus vols de reconeixement per preparar el rescat, l’empresa gallega Aerocamaras, especialistes en drons, es va adonar dimecres a la tarda de l’absència dels animals, de la mateixa manera que en l’últim dels seus vols ha vist empremtes sobre les cendres al costat dels estanys. Des d’aquell moment van començar les especulacions i bromes a les xarxes socials sobre el parador dels gossos.

Vídeo de l’‘A team’

Aquest dijous, un grup d’anònims que es denomina ‘A team’, és a dir, Equip A, ha difós a les xarxes socials un vídeo en el qual s’atribueixen el rescat dels conillers. En el vídeo, amb música de la sèrie ‘El Equipo A’, es veuen imatges de dron sobrevolant els estanys buits i la zona on eren els gossos, a més d’una pancarta, penjada d’un dels estanys, en la qual es llegeix «Força La Palma, els gossos estan bé. A team».

En el vídeo també apareixen fotos de sis animals. Sobre les fotos, un missatge: «Ànim!!! A La Palma som #mésfortsqueelvolcà» i es fa saber que es tracta dels conillers que eren als estanys. Saber si això és cert o no resulta complicat per a algú que no conegui aquests gossos.

L’assumpte es converteix en ‘trending topic sense que hi hagi cap comunicació que no sigui el vídeo anònim sobre l’assumpte.

Informació al Club de Caça

La informació que ho aclareix tot procedeix de la web Club de Caça, que diu haver parlat amb algú pròxim als propietaris dels animals, és a dir, amb una persona que coneix bé els gossos. Segons el text, escrit per Antonio López Espada, els amos dels conillers, jugant-se el físic i desatenent les autoritats policials, van acudir al seu rescat i ho van aconseguir.

La font pròxima als propietaris dels animals que han parlat amb el periodista assegura que «no estaven abandonats a la seva sort». Explica que els gossos «van sortir fugint en el moment de l’erupció del volcà». Estaven caçant amb els seus amos a les muntanyes de La Palma, que els van rescatar diumenge passat 17 d’octubre a la nit, després de planificar «en silenci durant dies» l’operació. Així mateix, assegura la font que els conillers «estan bé».

Tuit d’Aerocamaras

Enmig de la polèmica, Aerocamaras, que es va quedar amb les ganes de provar el seu invent per al rescat d’animals, intervé per revelar que en un vol de reconeixement de la zona han trobat empremtes sobre la cendra. En un tuit, penjat a les 13.54, especula que algú ha entrat a la zona d’exclusió i ha salvat els conillers. D’això es tractava al final.

El descontentament de Leales.org

Tampoc sembla contenta la plataforma Leales.org, promotora del rescat dels gossos amb drons, ja que ha emès un comunicat que titula: «Caçadors intenten atribuir-se el mèrit» i critica la web Club de caça per explicar la història de la font pròxima als propietaris «sense mostrar vídeos de prova».

Parla d’un correu anònim enviat amb totes les precaucions de seguretat per evitar la identificació. Alhora, revela que el vídeo on es veu la pancarta ha sigut realitzat amb un dron autoritzat. Per això, Leales.org «insta les autoritats del Pevolca a donar explicacions sobre a qui se’ls ha concedit llicència de vol per dron i qui té drons amb càmeres tèrmiques que puguin detectar les zones «fredes» del camp clos, per aclarir els fets i esbrinar l’estat dels animals».

Pevolca contesta en la seva roda de premsa

Notícies relacionades

Sobre l’assumpte dels gossos i el seu rescat, el director tècnic de Pevolca (Pla d’Emergències Volcàniques de les Canàries), Miguel Ángel Morcuende, va respondre en la roda de premsa diària que la seva responsabilitat se cenyia en primer lloc «a saber on eren», per després «alimentar-los i avaluar la possibilitat de rescatar-los per terra, una cosa que es va denegar per risc per a les persones». Respecte al pla de l’empresa de drons presentat fa tres dies, quan ja els animals havien sigut rescatats pels seus amos, Pevolca ho va aprovar poques hores després de rebre’l. Després d’això, va afegir, «es van fer proves per part de l’empresa, però a partir d’allà no en sabem res més».

¿Quedarà aquí la història o en tindrem més capítols?

En qualsevol cas, si és cert que els gossos estan amb els seus amos, que es van aventurar a traspassar la zona d’exclusió sense protecció per salvar-los, pot dir-se que per als animals la història té un final feliç.