Aprovat en Consell de Ministres

Les claus del reglament d’estrangeria: així afectarà els menors immigrants

  • La nova normativa agilita i flexibilitza les autoritzacions per viure i treballar a Espanya als joves estrangers no acompanyats

Les claus del reglament d’estrangeria: així afectarà els menors immigrants

Europa Press / Antonio Sempere

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

El Consell de Ministres va aprovar dimarts la reforma del reglament d’estrangeria que flexibilitza i facilita els permisos de residència i treball als menors immigrants no acompanyats i tutelats per l’administració. Aquestes són les cinc claus de la nova normativa.

Papers en tres mesos

Els menors immigrants no acompanyats que estiguin sota la tutela de les administracions públiques hauran de rebre la documentació en un termini màxim de tres mesos, en lloc dels nou actuals. En aquest període de temps s’acreditarà –en cas que sigui així– la impossibilitat de retorn als països d’origen. Si passa aquest termini i el nen o nena no adquireix els papers, l’oficina d’estrangeria ho documentarà d’ofici. La vigència de l’autorització de residència s’estén d’un any a dos.

Repatriació a posteriori

Documentar els menors als tres mesos d’arribar a Espanya no eximeix les administracions de poder repatriar a posteriori aquests joves en cas, per exemple, que se n’hagi localitzat la família i s’acrediti la possibilitat d’un retorn segur. En aquest cas, els papers quedaran anul·lats.

Permís per treballar

En el cas dels menors que hagin complert 16 anys, l’autorització de residència comportarà un permís per treballar, igual com ho tenen reconegut els espanyols a aquesta mateixa edat. D’aquesta manera es posa fi al «disbarat de tenir milers de joves indocumentats o amb un permís per viure a Espanya però que no els permet treballar», en paraules de les advocades de Fundación Raíces. 

Règim propi al complir 18 anys

La nova normativa, que entra en vigor als 20 dies de publicar-se al BOE, crea per als menors documentats un règim propi quan compleixin 18 anys. Aquest protocol facilita l’accés al mercat laboral, donant continuïtat a l’autorització que ja tenien abans de la majoria d’edat. Fins ara, els joves havien d’acreditar una quantitat mínima de mitjans econòmics: 2.200 euros mensuals (sense ser computables els ingressos del sistema social). A més, per accedir a una autorització de residència i treball, necessitaven trobar una feina d’una durada mínima d’un any. Amb la reforma del reglament d’estrangeria, es redueix considerablement la quantitat que els joves han d’acreditar com a mitjans de vida. Podrà ser una mica més de 480 euros (ingrés mínim vital) i, a més, seran computables els ingressos provinents del sistema social.

Quants immigrants afecta

La mesura beneficiarà prop de 16.000 immigrants, segons càlculs del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions. La meitat d’ells tenen entre 18 i 23 anys i van entrar irregularment a Espanya quan eren menors. Després de ser acollits per les comunitats autònomes i formats amb diners públics, es trobaven al complir 18 anys en una mena de llimbs legals, ja que deixaven de ser acollits i tampoc podien treballar al no tenir els permisos. Entre els menors sols que es veuran afectats per aquesta reforma es troben els que van arribar a Ceuta en l’entrada massiva del mes de maig passat, que hauran de ser documentats quan entri en vigor la norma.