Reforma legal

Les oenagés celebren les noves mesures que facilitaran els papers als joves extutelats

Les oenagés celebren les noves mesures que facilitaran els papers als joves extutelats

Josep Garcia

3
Es llegeix en minuts

Les entitats que treballen amb joves extutelats a Catalunya han celebrat aquest dimecres la reforma del reglament d’estrangeria acordada dimarts pel Consell de Ministres i que facilita l’obtenció dels permisos de residència i treball als estrangers extutelats. La mesura ha sigut impulsada pel Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, i beneficiarà més de 15.000 joves i menors. La nova normativa destaca principalment per oferir millores en els terminis per tramitar la primera residència, en els requisits per a l’obtenció de la vivenda i permís de treball i en l’agilitat en els tràmits burocràtics tals com la renovació dels papers.

Amb aquestes mesures Espanya pretén acostar-se a la normativa sobre menors estrangers de la Unió Europea i avançar en la regulació de la immigració com han fet anteriorment països com Itàlia, França o Alemanya. «Hi ha països que ho han regulat molt bé, a Itàlia no demanen recursos econòmics, només sol·liciten que el beneficiari pugui demostrar que està cursant alguna formació o que estigui cercant feina activament. A Espanya acabem de fer un pas cap al que és l’estàndard europeu», comenta Jennifer Zuppiroli, advocada de Save The Children.

Dins del paquet de mesures aprovades en aquest reial decret destaca la modificació dels requisits per a la residència i la feina. Anteriorment els joves extutelats que necessitaven renovar l’autorització de residència havien d’acreditar 2.000 euros d’ingressos propis mensuals que, a més, no podien provenir de cap ajuda social. Amb aquesta nova reforma els ingressos es redueixen a 500 euros que poden procedir d’ajudes socials, cosa que facilita la inclusió dels joves anteriorment tutelats. Des de les diferents entitats celebren les mesures com un gran pas per començar a posar fi a aquesta dramàtica situació social. «La reducció del pagament mensual de 2.000 euros és una gran millora però realment 500 euros segueix sent excessiu per a aquells menors que no treballen, és un preu que no es poden permetre. En definitiva sí que celebrem la reforma i sí que ens n’alegrem perquè facilita el camí de molts joves però, com he dit anteriorment, no és la solució definitiva, hem de continuar treballant per aconseguir una plena inserció dels joves no acompanyats», explica Sara Bajiji, advocada de l’associació Bayt al-Thaqafa.

Caràcter retroactiu

Les mesures aprovades aquest dimarts són de caràcter retroactiu, tots els joves extutelats menors de 23 anys se’n veuran beneficiats. Des de les entitats celebren aquest avenç perquè acull gran part del col·lectiu que per fi podran tenir garantit el seu futur durant un termini de dos anys. Destaca principalment el termini per tramitar la primera residència, que s’ha vist reduït de nou a tres mesos, agilitant el procés de vivenda però, tot i així, des de les entitats continuen creient que és massa llarg i aposten per reduir-lo a un màxim de 15 dies. «Malgrat que la proposta és bona, les entitats sol·licitem que el termini per tramitar la primera residència sigui d’un màxim de 15 dies. Tot i així aplaudim que el temps màxim s’hagi reduït a tres mesos ja que era una de les mesures més necessàries per garantir la inclusió dels joves», remarca Zuppiroli.

Notícies relacionades

Des de les entitats recalquen que és un avenç enorme cap a inclusió social de les persones. Era una demanda que des de les diferents oenagés feia temps que s’estava sol·licitant i era un paquet de mesures molt esperat ja que significa un gran canvi respecte al reglament anterior. «Estem contents però encara hi ha bretxes que no han quedat cobertes, sempre hi ha una part del col·lectiu que no en surt beneficiat. Les mesures són bones però encara queda molt camí per recórrer», remarca Jordi Sàlvia, director de la Federació d’Entitats amb Projectes i Pisos Assistits (FEPA).

El reial decret ha sigut publicat aquest matí al BOE i les mesures entraran en vigor d’aquí 20 dies. Des de les associacions esperen una resposta àgil per part de les administracions que els permeti posar-se a treballar des d’ara mateix per poder actuar en el moment en què el reial decret entri en vigor. «Avui ens hem posat en contacte amb el secretari d’immigració per preguntar com funcionarà el sistema i així poder estar preparats quan entri en vigor», explica Sàlvia.

Temes:

Govern Menas