Debat sobre explotació sexual

Els socis del Govern demanen deixar fora de la llei ‘sí és sí’ les mesures sobre prostitució

  • La ministra s’ofereix a «negociar» però insisteix en la necessitat de «perseguir la indústria» en aquesta norma

  • El consens es preveu difícil donat les discrepàncies al si de l’Executiu i a Unides Podem

Els socis del Govern demanen deixar fora de la llei ‘sí és sí’ les mesures sobre prostitució

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Els principals socis del Govern demanen a l’Executiu que retiri els articles referents a la prostitució de la llei ‘només sí és sí’. ERC, Junts i la CUP han registrat aquest dimecres una esmena conjunta al projecte de llei de garantia de la llibertat sexual, per eliminar-ne l’article que recupera l’anomenada terceria locativa, que penalitza qui llogui locals i vivendes per lucrar-se de qui exerceix la prostitució, inclús amb el consentiment de la persona que es prostitueix.

Per a aquestes formacions, una norma destinada a prevenir les agressions sexuals no pot tractar «només parcialment» un tema «complex» com és la prostitució. A més, els grups catalans afirmen que la terceria locativa pot «agreujar» la situació de moltes dones a l’impedir que «accedeixin a espais que els garanteixin seguretat», perpetuant «situacions de vulnerabilitat».

Al seu torn, el PNB, que encara no ha registrat les seves esmenes, també s’ha mostrat a favor que aquest tema quedi fora de la llei ‘només sí és sí’. «No em sembla seriós posar de costat» la prostitució perquè és un assumpte «que requereix un profund debat», ha avisat aquest dimecres el penebista Joseba Agirretxea en una compareixença de la ministra d’Igualtat, Irene Montero, al Congrés.

Aquests partits coincideixen amb la postura d’En Comú Podem, que també ha demanat retirar els articles referits a la terceria, ja que a Unides Podem no hi ha una posició unitària sobre com afrontar la prostitució. La federació catalana és regulacionista o prodrets mentre que altres faccions del partit són abolicionistes, entre les quals la mateixa ministra d’Igualtat.

Diferències amb el PSOE

També s’ha posicionat clarament a favor de l’abolició el PSOE en el seu últim congrés. Si bé, el Ministeri d’Igualtat ha avisat que no veu possible aprovar una llei integral contra la prostitució en els dos anys que resten de legislatura, per això ha apostat per recuperar la terceria locativa en la llei ‘només sí és sí’, per intentar acabar amb la impunitat amb què exerceixen molts proxenetes per una via més ràpida que amb una llei específica. Així mateix, Montero aposta per reformar la llei d’estrangeria, perquè les víctimes del tràfic puguin denunciar el seu explotador sense por de ser expulsades d’Espanya. 

«Jo no pretenc resoldre el debat» sobre abolició versus regulació, que és un debat històric en el feminisme, ha argumentat la ministra. «Pretenc protegir els drets de les dones i perseguir la indústria», ha afegit, a més de mostrar-se disposada a «negociar» el que faci falta per arribar a un consens, que es preveu difícil davant les divergències en el mateix Govern, en Unides Podem i amb els principals socis de legislatura.

Llei d’estrangeria

Alhora, la ministra ha aprofitat la seva compareixença per reclamar el suport a una àmplia reforma de la llei d’estrangeria que permeti accedir a una situació administrativa regular a les prostitutes que no tenen ‘papers’, però també a les víctimes de tràfic amb finalitats laborals per treballar a les llars o al camp.

A més, en una llarga compareixença, ha proposat que els drets de les dones i del col·lectiu LGTBI siguin blindats a la Constitució. «Un país feminista ha de tenir una Constitució feminista», ha argumentat, a més d’assenyalar que com que hi ha una «majoria social» que vol avançar en la igualtat, «és el moment de reflexionar si aquest consens social i polític ha de tenir una traducció normativa constitucional».

Llei de l’avortament

Notícies relacionades

D’altra banda, Montero ha avançat que es reformarà la llei integral contra la violència de gènere, a fi d’institucionalitzar el pacte d’Estat contra aquesta xacra, que en un inici es va acordar per cinc anys, termini que finalitza l’any vinent.

I en la reforma de la llei de l’avortament, que el Ministeri està elaborant, s’abordarà el dol perinatal, després que moltes famílies que perden un nadó desitjat es queixin de la falta de suports. Així mateix, aquesta reforma està encaminada a portar a terme una nova regulació de l’objecció de consciència que permeti realitzar més interrupcions voluntàries de l’embaràs als hospitals públics i nous protocols per evitar l’anomenada violència obstètrica.