Les claus del debat entre Podem i els comuns sobre la prostitució

Discussió permanent

Les claus del debat entre Podem i els comuns sobre la prostitució

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Abolir la prostitució o regular-la. El PSOE ha reobert el debat a Unides Podem després de fixar una posició clarament a favor de la prohibició en el seu últim congrés. En la coalició morada –formada per Podem, IU, En Comú Podem, Galícia en Comú i Aliança Verda– conviuen diverses sensibilitats, diferents maneres d’acostar-se a la qüestió. Entre els diferents partits i fins i tot dins de cada un. Malgrat que les diferències estan en segon pla des de fa temps, el debat torna a ressorgir periòdicament. Els socialistes i la ‘llei del només sí és sí’ han fet aflorar de nou aquestes disparitats d’opinió:

1

¿Què proposa Unides Podem?

Unides Podem, com a coalició de partits, no té una posició clara respecte a la prostitució. En el programa electoral amb què es van presentar a les eleccions generals del novembre del 2019 [aquí en PDF] no s’hi inclou cap proposta ni referència, fruit de la dificultat d’unir els diferents punts de vista existents.

2

¿Què planteja cada un dels partits?

Podem, majoritàriament, és partidari d’abolir la prostitució i els seus dirigents sempre s’han expressat en aquest sentit. No obstant, en les eleccions del 2015, les úniques en què Podem es va presentar sol, no van incorporar al seu programa [aquí en PDF] cap mesura per posar remei a aquest problema social. IU, que està clarament a favor de la prohibició, sí que detallava el mateix any la seva promesa d’impulsar «polítiques actives contra l’explotació sexual de les dones i per l’abolició de la prostitució».

En Comú Podem, en canvi, es mostra favorable a regularitzar aquestes pràctiques. La líder dels comuns, Ada Colau, va recollir al seu programa per als comicis locals del 2019 [aquí en PDF] la posada en marxa d’accions «per afavorir l’autoorganització política i social de les treballadores sexuals».

3

¿En què es traslladen aquestes diferències?

Colau, alcaldessa de Barcelona i màxima dirigent dels comuns, ha sigut una de les principals defensores de la regularització de la prostitució. Des del consistori s’ha mostrat sempre contrària a prohibir-la a la capital catalana i ha donat suport a iniciatives com el sindicat de treballadores sexuals OTRAS.

En canvi, la número dos de Podem i ministra d’Igualtat, Irene Montero, s’ha declarat prohibicionista. Si bé matisa que «l’abolicionisme no pot ser només un eslògan». «L’abolicionisme ha de traduir-se, almenys quan estem a les institucions, en política concretes. I des de l’any 1995, el bipartidisme no ha fet res per perseguir la impunitat de la indústria proxeneta», va recalcar el febrer d’aquest any la dirigent morada.

Però dins del mateix ministeri hi ha diferències. L’actual secretària d’Estat d’Igualtat, Ángela Rodríguez ‘Pam’, també es mostra a favor de regularitzar la situació de les prostitutes. Provinent de Podem Galícia, on va ser secretària general del partit, s’ha alineat amb les tesis de Colau i dona suport al sindicat OTRAS.

4

¿Quina fricció provoca la ‘llei del només sí és sí’?

Les diferents maneres d’enfocar la prostitució han aflorat arran de l’anomenada ‘llei del només sí és sí’ que impulsa el Ministeri d’Igualtat. L’equip de Montero ha inclòs una reforma del Codi Penal per perseguir la ‘terceria locativa’. És a dir, el lucre per llogar un espai on es prostitueix una persona. Els comuns han presentat una esmena per eliminar aquest punt al considerar que tancar aquests locals suposaria «la clandestinització de l’activitat, pitjors condicions de treball i dificultats en l’accés o, fins i tot, la pèrdua de la vivenda».

Si bé, malgrat les diferències, el final últim de totes les sensibilitats dins del partit morat és acabar amb l’explotació sexual i donar una sortida a les persones que no volen prostituir-se. Referent a això, com que sí que hi ha consens tant dins de Podem com amb altres partits sobre la necessitat d’acabar amb el tràfic amb finalitats d’explotació sexual, el Ministeri d’Igualtat està preparant una llei destinada a això, si bé, com que és un tema complex, encara està en fase d’esborrany.