Els estralls de l’erupció

Les dues colades del nord del volcà de La Palma arriben a l’escola i la gasolinera del barri de La Laguna

  • La colada 10 és la que més preocupa el comandament de l’emergència volcànica perquè és la més destructiva 

  • La lava que va sepultar el camp de futbol avança en direcció a l’escola d’aquest barri

  • El Pevolca espera que s’uneixin al ramal que es dirigeix al mar

Les dues colades del nord del volcà de La Palma arriben a l’escola i la gasolinera del barri de La Laguna

INSTITUTO VOLCANOLÓGICO DE CANARIAS (INVOLCÁN)

7
Es llegeix en minuts

Les dues colades del nord del volcà de La Palma, les anomenades bugada 8 i bugada 10, han arribat durant la matinada al barri de La Laguna. La lava de la colada 8 ha arribat a la gasolinera del barri i l’altra, la colada 10, es troba a les portes de l’escola. Aquest últim riu de lava és el que més preocupa els responsables del comandament de l’emergència volcànica perquè és més destructiva que la 8. Aquesta colada, en principi, s’espera que continuï per un barranquet fins a unir-se a la colada 7, que està a punt d’arribar al mar.

La treva que dilluns passat va donar el volcà de La Palma ha estat un vist i no vist. L’alentiment de les colades amb prou feines va durar un dia, fins que ahir a la matinada es van tornar a reactivar els dos ramals situats al nord, anomenats per la Unitat Militar d’Emergències (UME) amb els números 7 al que es troba a escassos metres del mar i 8 al que està pròxim al nucli urbà de La Laguna, que des de fa poc més d’una setmana es troba desallotjat. Aquesta última preocupa de manera especial atesa la proximitat a aquest barri i, sobretot, per un vessament qualificat ja com colada 10, que ahir a la nit avançava entre Camino Cumplido i Camino Cruz Chica en direcció a l’Escola d’Educació Infantil i Primària La Laguna. Les previsions apunten que, en cas de seguir el curs natural, s’encarregarien d’alimentar la primera durant el camí cap a l’oceà.

El braç nord va tenir un important progrés en la primera meitat del dia. Aquesta colada (8) ja havia aconseguit avançar més de 300 metres entre la mitjanit i el migdia, fins a situar-se a la carretera LP-213, que connecta Los Llanos amb Puerto Naos. Els científics van monitoritzar amb atenció aquesta llengua de lava per saber si seguia el camí marcat per l’orografia, que la portaria a connectar amb el ramal que se situa a uns 100 metres del penya-segat, o si, al contrari, salvava un tàlveg per introduir-se al nucli urbà de La Laguna, que ahir a la nit estava a tan sols 140 metres de la lava. Davant aquesta situació, els equips d’emergència van decidir buidar els tres tancs de la gasolinera Disa que des de fa setmanes contenien l’aigua utilitzada per desgasar-los després de retirar el combustible. Els dipòsits, de 40.000 litres de capacitat, poden provocar importants explosions si mantenen el líquid al seu interior ja que actuen com olles de pressió per la calor que desprèn el terreny.

El director tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, va assenyalar sobre aquest escenari que hi ha «un parell de tàlvegs» que, segons les previsions, «poden servir per canalitzar aquesta colada cap al sud-oest». Això comportaria l’assenyalada unió amb la colada 7 en la seva direcció fins a l’oceà, on es crearia una nova ‘fajana’ i obligaria a confinar el nucli urbà de Tazacorte, així com els barris de San Borondón, La Condesa, Marina Alta i Marina Baja. Davant aquesta hipòtesi, els alumnes de les escoles Joan XXIII i El Puerto segueixen amb les classes ‘online’ per la possibilitat de la formació de gasos perjudicials per a la salut.

Les altes dades de diòxid de sofre apunten que el final del procés eruptiu encara és lluny

Morcuende va declarar en la roda de premsa diària que se celebra a la seu del Cabildo de La Palma que aquesta confluència de les colades 7 i 8 seria l’«ideal», ja que disminuiria de manera considerable la destrucció de noves vivendes i plantacions agrícoles. L’altra hipòtesi, que s’introdueixi al nucli urbà de La Laguna, seria «el pitjor escenari». Que es compleixi o no aquest supòsit tindrà a veure amb els diferents vessaments que s’estan produint per sobre de la colada 8, com el que ahir a la tarda avançava entre Camino Cumplido i Camino Cruz Chica i que, segons Morcuende, «estan agafant més força». «Depenent d’aquest rumb tindrem més o menys destrosses», va puntualitzar el director tècnic del Pevolca que, en qualsevol cas, va recalcar que no hi ha previstes noves evacuacions. Aquesta llengua de lava (10) era ahir a la nit la més activa i estava a uns 350 metres de l’escola.

Sobre l’altra colada que avança al sud de la muntanya de La Laguna, el Pevolca va informar que s’havia mogut uns 40 metres durant les últimes 24 hores i se situava a 120 metres del penya-segat. Amb la seva més que probable arribada a l’oceà s’ordenaria el confinament de les esmentades poblacions del municipi de Tazacorte pel risc que suposaria la creació de columnes d’àcid clorhídric i la generació d’explosions a l’entrar en contacte amb l’aigua salada. Atès el seu lent avançament, no s’esperava que durant les últimes hores d’ahir es produís aquest esdeveniment.

Tant Morcuende com María José Blanco, directora de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) a les Canàries, van ressenyar que les dades obtingudes del volcà estan lluny d’anunciar que el procés eruptiu es trobi en la fase final. Sobre el diòxid de sofre, el director tècnic del Pevolca va comentar que la taxa d’emissions s’ha reduït durant els últims dies, però «està molt per sobre del que podria ser l’inici del final de l’activitat». A més, va puntualitzar que aquests registres estan «infravalorats» per problemes de logística amb els mesuraments. Blanco també va fer referència a una disminució de la potència de les tres boques del volcà, que ahir emetien menys cendra. En aquest sentit, va dir que «pot ser una cosa efímera», i va recordar el que va passar el 27 de setembre, quan durant unes hores hi va haver una aturada del tremor i els signes visibles en superfície i no va significar res». «Després hi va haver fases més visibles i explosives que les jornades anteriors», va afegir.

Autoconfinament a El Paso

La baixa qualitat de l’aire a causa dels gasos expulsats pel volcà, la calima i la brisa del mar que bufa cap a la cimera va provocar que durant la jornada d’ahir, per segon dia consecutiu, se sol·licités als veïns d’El Paso que fessin un autoconfinament a les seves vivendes entre les 12 i les 21 hores. La baixa inversió tèrmica, situada entre els 500 i 1.000 metres d’altura, és la culpable que els gasos no avancin en altura i es quedin a les zones altes de la vall d’Aridane. Morcuende va tornar a recalcar que els ciutadans que hagin de sortir al carrer han d’utilitzar mascaretes FPP2 o amb una protecció més gran en detriment de les quirúrgiques. Blanco, per la seva banda, va apuntar que s’espera que al llarg de divendres que ve la inversió tèrmica recuperi el seu nivell habitual en aquesta època de l’any, que comportarà una millora en la qualitat de l’aire.

La colada més pròxima a l’oceà avança molt lentament i se situa a 120 metres del penya-segat

El Pevolca, així mateix, va fer referència a la sismicitat, que durant aquest dimarts va disminuir la seva activitat en comparació amb dilluns passat. Així, fins a les deu del vespre s’havien detectat prop de setanta terratrèmols, en contrast amb els més de 90 d’abans-d’ahir. El més intens, que va ser sentit a tota l’illa, va tenir una magnitud de 4,8 graus i es va produir a 39 quilòmetres de profunditat a la zona de Mazo. En qualsevol cas, tant l’IGN com el Pevolca van recalcar que aquests sismes entren dins de la normalitat del procés eruptiu.

Notícies relacionades

L’aeroport de La Palma, per la seva banda, recuperava part de la normalitat aquest dimarts, sobretot durant la segona meitat del dia. La columna de cendres va permetre operar gran part dels vols programats, tot i que es van tornar a repetir algunes cancel·lacions, però en menor número en comparació amb dies anteriors. Les previsions meteorològiques són encoratjadores de cara als pròxims dies, amb la presència dels vents alisis que bufen de nord-est. Tot i així, la directora de l’IGN a les Canàries no va descartar que durant les primeres hores d’avui es tornin a repetir els problemes amb la cendra, tot i que va avançar que a partir de llavors l’escenari és «més favorable».

Quant a la superfície total arrasada per la lava, el Pevolca va informar que ascendeix ja a 779,89 hectàrees, 16,57 més que dilluns passat; una xifra que difereix amb la publicada pel sistema europeu Copernicus, que la va situar en 811 hectàrees. Pel que fa als cultius, un total de 234 hectàrees han sigut afectades, cosa que suposa un increment de 6,17. D’aquestes, 133 pertanyen a plataneres, 52 a vinyes i 17 a alvocaters, com va detallar Morcuende.