5.400 casos a l’any a Catalunya

Barcelona il·lumina de rosa els seus edificis emblemàtics pel càncer de mama

La Sagrada Família, la Casa Batlló o la Pedrera tenyeixen les seves façanes per commemorar el dia mundial del tumor més freqüent en la dona

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Barcelona ha il·luminat de rosa aquest dimarts, des de les 20 hores, els seus edificis i espais més emblemàtics amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Mama. Alguns d’aquests són l’Ajuntament de Barcelona, la Casa Batlló, la Sagrada Família, la Pedrera, el Palau Robert, així com diferents fonts, hotels i centres comercials. En altres parts de Catalunya, també s’han tenyit de rosa, per exemple, el castell del Papiol, el pont del Diable de Martorell, l’Ajuntament de Castelldefels, l’església de Sant Cebrià de Vallalta o la torre de la Mirada de Cornellà de Llobregat. Es tracta d’una iniciativa de l’Associació Espanyola Contra el Càncer de Barcelona.

El Dia Mundial contra el Càncer de Mama se celebra el 19 d’octubre i és una data que té com a objectiu conscienciar la població de la importància d’aquesta malaltia, que es converteix el tumor més freqüent en dones a tot el món. Cada any, l’Associació Contra el Càncer posa en marxa una campanya informativa sobre la malaltia i accions per a la recaptació de fons que es destinen íntegrament a la investigació, la prevenció i acompanyament (en serveis i ajudes directes) a les persones i famílies que la pateixen.

Aquest any, l’Associació contra el Càncer, sota el lema ‘Treure pit per les més vulnerables’, ha impulsat una campanya que posa l’accent en totes les problemàtiques associades al càncer de mama i en la situació de necessitat derivada de la malaltia que fa que no hi hagi equitat en els qui la pateixen. Alhora fa una crida al conjunt de la societat perquè es posi al costat de les dones amb càncer de mama.

En general, el càncer provoca moltes situacions de desigualtat i pobresa pel seu impacte en les esferes laboral i econòmica. Així, agreuja la situació de vulnerabilitat en col·lectius prèviament vulnerables i empobreix qui abans no estava en aquesta situació.

El càncer de mama és el tumor maligne de més incidència entre la població femenina a Catalunya. L’any 2020 a Catalunya, el càncer afectava 44.599 persones, de les quals el 42% van ser dones (18.880 casos). El càncer de mama va registrar l’any passat 5.408 nous casos.

El tipus de càncer amb més incidències són el colorectal (el 13,7%), el de mama (12,1%) i el de pròstata (11,7%). Quan a mortalitat, el càncer de mama és el cinquè tipus de càncer que més morts provoca. En relació amb la taxa bruta de nous diagnòstics per cada 100.000 habitants és de 573, lleugerament inferior a la taxa bruta nacional que se situa en 593 casos.

Impacte a Espanya

A Espanya, el càncer va afectar l’any passat 281.478 persones. D’aquestes, 33.875 tenien càncer de mama. Aproximadament una de cada 8 dones espanyoles presentarà aquesta malaltia al llarg de la seu vida. A més, cada 15 segons es diagnostica un nou cas de càncer de mama al món. A Espanya, un quart de la població femenina afectada són dones de Barcelona i Madrid.

Notícies relacionades

Paral·lelament, el càncer de mama es manté com el segon tipus de càncer en incidència entre la població general, per darrere del càncer colorectal i per davant del càncer de pròstata. La taxa de supervivència a cinc anys és superior al 90%, és a dir, 9 de cada 10 dones continuen vives cinc anys després del diagnòstic

La majoria dels casos es diagnostiquen en edats compreses entre els 35 i els 80 anys, amb un màxim entre els 45 i els 65. Les taxes d’incidència estan augmentant lentament a Espanya i al món, probablement a causa de l’envelliment de la població i al diagnòstic cada vegada més precoç.

Temes:

Càncer Dones