Aquest diumenge

Organitzada una altra missa per «purificar» la catedral de Toledo després del videoclip de C. Tangana i Nathy Peluso

  • La celebració, que ha presidit l’arquebisbe de Toledo i primat d’Espanya, Francisco Cerro, ha començat amb un acte penitencial

Organitzada una altra missa per «purificar» la catedral de Toledo després del videoclip de C. Tangana i Nathy Peluso

EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts

La catedral de Toledo ha acollit aquest diumenge un acte de purificació i reparació dels pecats, en què s’ha demanat perdó per «les negligències en la cura i respecte del temple», en el marc d’una missa amb què s’ha obert la fase diocesana del Sínode dels Bisbes que se celebrarà a Roma el 2023.

La celebració, que ha presidit l’arquebisbe de Toledo i primat d’Espanya, Francisco Cerro, ha començat amb un acte penitencial que ha tingut lloc al baptisteri de la catedral prioritzada, en comptes del presbiteri, en què el prelat ha demanat perdó «pels pecats del poble de Déu, sacerdots, vida consagrada i laics» i per «les negligències en la cura i respecte del temple».

Cerro ha demanat també perdó «pels pecats contra la unitat i la comunió a l’Església, per les crítiques destructives, intencionades o inconscients i superficials».

A més, tots els assistents a la missa han sol·licitat el perdó «per totes les opressions, injustícies i violència que atempten contra la llibertat i els drets de l’home en el pla polític, social, laboral i familiar», així com per «les immoralitats i corrupcions que condicionen i empenyen l’individu a una degradació moral o física, dissolen els vincles familiars i desenfoquen els veritables valors de la vida». I també han demanat perdó «pels escàndols i pels abusos a les persones vulnerables».

Aquestes peticions han conformat l’acte penitencial i de professió amb què ha començat la missa amb què s’ha obert la fase diocesana del Sínode dels Bisbes, que ha convocat el papa Francesc per a l’octubre del 2023 al Vaticà.

Videoclip de C. Tangana i Nathy Peluso

Aquest acte penitencial ha tingut lloc després de la polèmica que va sorgir la setmana passada pel videoclip ‘Ateo’, que van gravar a la capital primada C. Tangana i Nathy Peluso, que finalment va motivar la dimissió del degà del temple, Juan Miguel Ferrer, que s’ha fet efectiva aquest dissabte.

A l’iniciar-se la polèmica, el Sala Capitular Primada va justificar, en una carta firmada per Ferrer, que s’autoritzés la gravació del videoclip, perquè «presenta la història d’una conversió mitjançant l’amor humà», tot i que va demanar disculpes per si «a algunes persones els pot produir desgrat» o ferir-ne la sensibilitat.

No obstant, en un escrit, Turó va lamentar que s’hagués gravat a la catedral i va demanar perdó a tots els fidels laics, consagrats i sacerdots «que s’han sentit justament ferits per aquest ús indegut d’un lloc sagrat».

Posteriorment, l’arquebisbe va donar a conèixer que «arran dels esdeveniments recents» volia unir la celebració d’obertura de la fase diocesana del Sínode dels Bisbes amb una invitació «a la conversió, reparació pels pecats i purificació que requereix aquest temps de gràcia i renovació interior, i que realitzarem en un especial acte penitencial de la missa».

Notícies relacionades

Després d’aquest acte penitencial, ha prosseguit amb normalitat una llarga cerimònia religiosa, de gairebé dues hores de durada, que han concelebrat juntament amb Cerro l’arquebisbe emèrit de Toledo, Braulio Rodríguez, i el bisbe emèrit de Segòvia, Ángel Rubio, així com un centenar de sacerdots de l’arxidiòcesi.

També hi han assistit nombrosos fidels procedents de tota l’arxidiòcesi de Toledo, tot i que en un número adequat a les mesures preventives per la pandèmia de Covid-19, segons han indicat fonts de l’arquebisbat.