La fúria de l’erupció

El volcà de La Palma deforma el terreny més de cinc centímetres en la seva ànsia per ‘devorar’ magma

  • La quantitat acumulada de lava que emana de les seves boques provoca que el con es desbordi

3
Es llegeix en minuts

El volcà de La Palma encara té força per a estona. La gran estructura natural es troba estable. No obstant, dins d’aquest equilibri està passant un període més explosiu i eixordador, en què ha mostrat una força molt més gran que l’observada fins al moment. En les seves ànsies per devorar el magma que es troba a les profunditats palmeres, ha deformat més de cinc centímetres una zona molt localitzada de terreny, a prop de Jedey i de la boca eruptiva.

Per als experts, que constaten, a més, que aquests dies s’ha incrementat la quantitat de lava, piroclastos i gasos que està sent expulsada pel con volcànic, aquesta modificació del terreny té relació amb l’augment de força que ha adquirit el volcà. «Això va passar també al principi de l’erupció», adverteix Itahiza Domínguez, sismòleg de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN), que insisteix que està sent un fenomen «molt local» i que no està acompanyat de «més sismicitat».

La directora de l’IGN, María José Blanco, també va treure ferro a aquest nou esdeveniment i va recordar que «la zona ja està evacuada» i que no és una deformació «que es vegi en cap estació més». De manera que, simplement, s’ha procedit a «advertir les persones que circulen o treballen per la zona» que, en aquests moments, com va apuntar Blanco, només són persones que pertanyen als cossos de seguretat o científics. La sismicitat continua localitzant-se, principalment, pròxima al punt dels primers dies i d’altres eixams passats –a prop de Fuencaliente–, a profunditats d’entre 10 i 15 quilòmetres. L’IGN també ha registrat terratrèmols situats a profunditats superiors a 20 quilòmetres. Destaca el que es va viure dimecres passat, que va tenir una magnitud de 4,5 i es va sentir a tot La Palma, amb intensitat IV, tot i que es va produir a 37 quilòmetres.

Amb el nivell de sismicitat actual –ahir es van localitzar 102 nous terratrèmols– els científics no descarten que es produeixin més terratrèmols sentits, que, fins i tot, puguin originar petits ensorraments en zones de pendent. Així mateix, asseguren que aquesta elevada sismicitat, que, a més, es registra a profunditats intermèdies i profundes, té relació amb el volcà actual, per això continuen veient «poc probable» que sorgeixi una nova boca eruptiva en una altra banda de l’illa. Per explicar els terratrèmols que s’estan generant a aquestes profunditats, els científics han teoritzat que a aquests 30 quilòmetres de profunditat existeix un reservori magmàtic que feia milers d’anys que es forjava i que ara el volcà està absorbint per poder mantenir-se en actiu. A l’anar buidant-se, els espais que deixa cauen pel seu propi pes i causen terratrèmols de gran magnitud en aquesta zona del subsol, molt pròxima a la capa terrestre. Existeix una altra hipòtesi que, per la seva banda, explicaria la sismicitat a 10 i 15 quilòmetres de profunditat i és que el sistema volcànic s’està realimentant contínuament d’un reservori magmàtic que hi ha allà, on també va començar la sèrie sísmica a mitjans de setembre d’aquest any.

Tremor volcànic

Notícies relacionades

El senyal de tremor volcànic manté una alta amplitud mitjana, sense polsos d’intensificació, cosa que suposa una certa estabilització de l’activitat volcànica. No obstant, la quantitat de lava que emana de les diferents boques és de tan gran que d’ahir va arribar a desbordar-se per complet. Va ser cap al migdia, quan les càmeres de l’Institut Vulcanològic de les Canàries (Involcan) van captar com la lava acumulada es va desbordar del curs original.

També s’ha incrementat la quantitat de gasos tòxics que expulsa el volcà. En els últims dies s’han registrat emissions de fins a 15.995 tones de diòxid de sofre, mentre que en les primeres setmanes amb prou feines arribaven a les 12.000 tones. El diòxid de sofre ha arribat fins al Centre de Recerca Atmosfèrica d’Izaña a Tenerife, que durant la matinada del dia 12 d’octubre va registrar valors molt alts de SO2, que superen els valors horaris de saturació dels equips (7.500 micrograms per metre cúbic).