L’IBAVI

Una discapacitada critica que li assignin un pis a Mallorca sent d’Eivissa

La Conselleria de Vivenda assenyala que no pot donar-li un apartament a Eivissa al tenir un lloguer social a Lloseta i li ofereix un canvi de pis quan es pugui

zentauroepp53869807 residencia ancianos madrid200626202328

zentauroepp53869807 residencia ancianos madrid200626202328 / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts

Fa pràcticament nou anys que una veïna de Sant Antoni, amb un 81% de discapacitat, espera una vivenda protegida a l’illa. El via crucis d’aquesta dona, que és usuària de l’Associació de Persones amb Necessitats Especials d’Eivissa i Formentera (Apneef), va començar el 2012. Amb un ictus.

«Em va afectar tota la part esquerra, i soc esquerrana», recorda la dona, que en aquell moment havia deixat la feina a l’aeroport d’Eivissa –«a pista», matisa–, per cuidar els seus pares, que residien al Regne Unit, on es va mudar amb la seva filla. «Van caure els dos malalts i van morir el mateix any», assenyala la dona, que explica que, ja sense els pares, van tornar a Eivissa, l’illa que consideren casa seva. Està convençuda que l’estrès i la pena d’aquella temporada com a cuidadora li va passar factura. «Crec que el cos va dir “fins aquí”», assenyala. Després de l’ictus va passar un temps ingressada i, al cap d’uns mesos, va perdre la mobilitat i va acabar en una cadira de rodes.

Li van reconèixer una discapacitat del 81% i, sense poder treballar i amb una pensió no contributiva, no podia pagar una vivenda per a ella i la seva filla. La filla, que tenia en aquell moment 16 anys, no va tenir més remei que abandonar els estudis a l’institut i buscar una feina per completar la pensió de la mare. «Va ser un gran cop per a ella. Era impossible pagar els mil euros de lloguer», assenyala la dona, que recalca que la seva filla es va convertir en la seva cuidadora principal.

Des del primer moment la família va recórrer als serveis socials de Sant Antoni per mirar de solucionar el problema amb la vivenda, que van recórrer a l’Institut Balear de l’Habitatge (IBAVI), al qual van sol·licitar una vivenda protegida. «Ni tan sols la demanava adaptada. On vivia a Sant Antoni no estava adaptada i, més o menys, m’apanyava. M’era igual si havia d’arrossegar-me per terra», comenta aquesta usuària de l’Apneef.

La dona explica que des de l’BAVI li van explicar que en aquell moment no hi havia vivendes adaptades disponibles a Eivissa, però sí a Mallorca. Va acceptar aquesta possibilitat, indica, i li van oferir un pis a Lloseta: «Em van dir que si hi renunciava perdia el lloc a la llista», assenyala. Així que el 2018, ella i la seva filla, que tenia una feina a l’illa com a fixa discontínua, es van mudar a aquesta localitat mallorquina.

El que no s’esperaven, indica, és el que es van trobar: «Els carrers de la zona tenen molt pendent, hi ha esglaons, voreres molt estretes... No puc, per exemple, anar al metge sola amb la cadira», afirma la dona. «No em pot ni acompanyar a passejar el gos», apunta la seva filla.

Tampoc s’esperaven que acceptar la vivenda a Mallorca impliqués perdre el lloc a la llista d’espera per a una vivenda a Eivissa. Això ho van descobrir no fa gaire, quan, al veure que s’estaven construint diverses promocions de vivenda protegida a l’illa, van decidir veure quina era la seva situació. «Ens havien tret la meitat dels punts perquè no estic empadronada a Eivissa. ¡Però estic a Lloseta perquè és la vivenda que em van oferir ells!», assenyala l’afectada, que no entén el que està passant. «És una injustícia», continua la dona, que insisteix que va acceptar la vivenda a Mallorca perquè no tenia cap més opció, ja que amb la pensió no contributiva que cobra no pot assumir un lloguer. «No dona ni per menjar», confessa l’afectada, que denuncia que no ha pogut parlar «amb cap superior» de l’IBAVI.

IBAVI: Canvi de vivenda

IBAVI: Canvi de vivendaDes de la Conselleria balear de Vivenda van assenyalar ahir que a l’àrea social de l’IBAVI coneixen el cas d’aquesta dona i n’estan molt pendents per mirar de trobar una solució a la seva situació. Van reconèixer que no se la pot incloure a les llistes per accedir a una vivenda protegida adaptada a l’illa d’Eivissa perquè ja és beneficiària d’una vivenda social, la de Lloseta, que té assignada des del 2018.

En aquest sentit, van recalcar que si se li va assignar aquest pis en aquesta localitat de Mallorca va ser perquè «prèviament i de forma voluntària» ella mateixa s’havia inscrit a la llista de Mallorca. Des de la conselleria van reconèixer que en aquell moment no hi havia vivendes protegides disponibles a l’illa d’Eivissa i van destacar que, una vegada apuntada en aquesta llista, si renunciava a un pis que li oferissin perdia el lloc a la llista.

Notícies relacionades

En aquests moments, l’opció que està estudiant l’àrea social de l’IBAVI és «fer un canvi de vivenda», cosa que li permetria tornar a l’illa i tenir un pis adaptat a les seves necessitats. Això podran oferir-li en el moment en què es quedi buida una de les vivendes que estan pendents de recuperar perquè estan ocupades o per morositat. «Hi està havent bastant moviment», van indicar.

La dona també podria tenir accés a una de les noves vivendes que s’estan construint a Eivissa –n’hi ha set d’adaptades en les tres promocions que estan en marxa»– si es produeixen renúncies. «L’àrea social de l’IBAVI està pendent d’aquest cas i el primer pis en què es pugui fer un canvi se li oferirà», insisteixen des de la Conselleria balear de Vivenda.