Es burlen de Google Play Store

Nova estafa: anuncis que instal·len aplicacions al mòbil sense el consentiment de l’usuari

  • L’espot sol aparèixer en un joc, i al punxar-hi per intentar tancar-lo és quan es desencadena el procés d’instal·lació

  • Es tracta d’un servei d’informació i alertes meteorològiques, que també acumula nombroses queixes a Play Store

Nova estafa: anuncis que instal·len aplicacions al mòbil sense el consentiment de l’usuari

123RF / Perig Morisse

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Un nou sistema de frau permet saltar-se els controls de Google Play Store mitjançant anuncis, que instal·len aplicacions al telèfon mòbil sense que l’usuari hi intervingui ni tenen notificació de la botiga d’aplicacions.

Els anuncis molestos solen ser habituals, sobretot en aplicacions i jocs gratuïts. Ocupen la pantalla al complet i després d’un temps mínim, cal punxar a la creu per sortir-ne i continuar utilitzant el ‘software’.

No obstant, han advertit un nou tipus d’anunci maliciós que instal·la una aplicació sense el consentiment de l’usuari, com exposen en un fil a r/AndroidDev de Reddit. L’anunci sol aparèixer en un joc, i al punxar-hi per intentar tancar-lo és quan es desencadena el procés d’instal·lació.

L’avís prové de Rifter Games, que s’han adonat del que passava després de notar algunes votacions i ressenyes negatives als jocs que tenen a Play Store. Un dels afectats els ha facilitat algunes captures de pantalla de l’anunci que es desplega i l’‘app’ que s’instal·la.

Alertes meteorològiques

Es tracta d’un servei d’informació i alertes meteorològiques, que també acumula nombroses queixes a Play Store, principalment perquè s’instal·la sense permís. Darrere sembla trobar-se la tecnologia de DSP Digital Turbine, anomenada DT Ignite, que esquiva les proteccions de la botiga de Google per fer que l’‘app’ s’instal·li directament des dels servidors de Digital Turbine.

Notícies relacionades

Tot i que no és clar com ho fa, els responsables dels jocs afectats creuen que pot deure’s a una fallada de seguretat. Al mateix fil de Reddit es recull l’explicació de Digital Turbine, que assegura que Ignite mai hauria d’instal·lar una aplicació des d’un anunci sense una interacció específica de l’usuari –prémer sobre la X per treure l’anunci també deu iniciar el procés–.

També han indicat que Ignite està verificat, es troba registrat a Google Play i que es distribueix en una connexió segura.