Un fàrmac esperançador

OMS: la ‘píndola Covid’ de Merck «pot ser una nova arma»

L’organització creu que el molnupiravir serà útil en països sense accés a altres teràpies o a les vacunes

OMS: la ‘píndola Covid’ de Merck «pot ser una nova arma»
1
Es llegeix en minuts
EFE

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha manifestat aquest dimarts que està estudiant les dades d’eficàcia del molnupiravir, un tractament oral en pastilles contra la Covid desenvolupat per la farmacèutica alemanya Merck, tot i que va anticipar que «podria ser una nova arma en la lluita contra la pandèmia».

«És un progrés interessant, tot i que encara hem de veure les dades completes», va assenyalar en roda de premsa el portaveu de l’OMS Christian Lindmeier després de conèixer-se que Merck ha sol·licitat als reguladors nord-americans que s’aprovi el seu ús d’emergència.

Aquestes pastilles podrien ser el primer tractament oral contra la Covid (més senzill d’utilitzar per tant que altres d’intravenosos) i un dels primers pensats per a casos lleus de la malaltia, els que no requereixen en principi hospitalització.

Lindmeier va remarcar que les vacunes i fàrmacs contra la Covid no són l’única arma actual contra el coronavirus i va recordar que també ho són l’ús de mascareta i el distanciament físic, especialment per a persones que encara no tenen accés als productes farmacèutics.

Petició en altres països

Després de la sol·licitud d’aprovació a l’Administració de Fàrmacs i Aliments dels Estats Units (FDA), Merck va assenyalar en un comunicat que presentarà peticions similars en altres països els pròxims mesos.

Notícies relacionades

A principis d’aquest mes la farmacèutica va anunciar que les seves anàlisis provisionals mostraven que el molnupiravir reduïa en aproximadament el 50% el risc d’hospitalització o mort entre pacients. Metges sense Fronteres (MSF) ha assenyalat que el nou fàrmac pot ser un gran avenç especialment en països en desenvolupament on la vacunació encara és baixa, però va demanar per a això que Merck i altres firmes s’assegurin que aquest tipus de tractament estigui disponible a un preu assequible a tot el món.

El cost del tractament

MSF va calcular que el tractament de cinc dies amb molnupiravir a preus de mercat pot costar uns 700 dòlars, tot i que si es desenvolupés amb genèrics alternatius, que per exemple ja es fabriquen a l’Índia, podria baixar a 20 dòlars.