Confinades 3.000 persones per l’incendi d’una fàbrica de ciment per la lava de La Palma

Confinades 3.000 persones per l’incendi d’una fàbrica de ciment per la lava de La Palma
1
Es llegeix en minuts

La direcció del Pla d’Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca) ha ordenat aquest dilluns el confinament domiciliari de gairebé 3.000 persones a diverses zones dels municipis d’El Paso i Los Llanos de Aridane, a La Palma, després de l’alliberament de gasos per la combustió de l’incendi de la planta de ciment ubicada al polígon industrial de Callejón de la Gata.

Així ho ha anunciat en roda de premsa el portaveu del comitè director, Miguel Ángel Morcuende, que ha assenyalat que la zona afectada abasta aproximadament una àrea compresa entre l’encreuament de Tajuya i el camp de futbol d’El Paso.

A més, ha indicat que la previsió del temps a l’illa «és dolenta» per als pròxims tres dies ja que l’alisi bufa amb poca força i la brisa marina empeny les cendres a la zona est, cosa que pot afectar l’operativitat de l’aeroport.

Morcuende ha comentat que aquest confinament s’adopta per precaució i per «evitar possibles problemes de salut», i es revisarà al llarg de la tarda una vegada s’analitzi la qualitat de l’aire a l’entorn de la fàbrica de ciment. No obstant, ha comentat que és «raonablement bona» ja que. tret d’algun moment puntual de l’última matinada, les partícules estan per sota dels llindars que poden presentar risc per a la salut.

Notícies relacionades

La portaveu del comitè científic, María José Blanco, ha assenyalat que el plomall volcànic de cendra i gasos arriba als 4.000 metres d’altura i tot i que és «poc probable» que la cendra arribi al nord de Tenerife i afecti l’operativitat de l’aeroport Tenerife Nord, sí que ha advertit que l’est de La Palma és la zona més afectada i, per tant, hi pot haver problemes a l’aeroport.

Amb dades d’aquest diumenge, l’emissió de diòxid de sofre segueix «en nivells alts», amb una quantitat subestimada de 7.652 tones diàries, mentre que la dorsal de Cumbre Vieja en total arriba a les 1.884 tones de diòxid de carboni, en qualsevol cas, sense perill per a turistes ni visitants.