Erupció virulenta

La colada nord del volcà de La Palma sepulta dos barris i està a punt de crear una nova ‘fajana’

  • El material volcànic avança més de dos quilòmetres en 26 hores i se situa a 500 metres de l’aigua

  • Veïns de La Laguna decideixen abandonar les seves cases per la presència d’olor de sofre

5
Es llegeix en minuts

La Palma va despertar ahir amb una nova plantofada, l’enèsima, del volcà de Cumbre Vieja que ja compleix 23 dies escopint lava gairebé sense parar. Els primers rajos de sol van donar pas a un paisatge desolador amb un doble front de lava, tots dos derivats de la fractura ocorreguda la matinada de dissabte passat al nord del cràter, que entre dissabte al migdia i les dues de la tarda d’ahir va avançar dos quilòmetres i mig, sepultant rere seu gran part del polígon industrial de Los Llanos de Aridane, i els barris d’El Callejón de La Gata i les poques cases que havien quedat a Todoque, que ahir complia dues setmanes des que els seus veïns veien com la seva església era engolida pel material volcànic. Una de les dues colades es va desviar entre les muntanya de Todoque i La Laguna amb direcció al mar, tot i que, al tancament d’aquesta edició, s’havia alentit notablement i se situava a mig quilòmetre del penya-segat. La previsió és que durant les pròximes hores continuï el seu camí fins a arribar a l’aigua, i generi així la segona de les ‘fajanes’, aquesta vegada a l’altura de Los Celemines Viejos i a uns 600 metres al nord del delta de la platja del Guirre.

La virulència de les explosions que van fer tremolar els edificis de la Vall d’Aridane, acompanyades d’un riu de pedres incandescent que es bifurcava en diversos ramals, feien preveure una matinada complicada. Al barri de La Laguna, alguns veïns es mantenien desperts sobre les voreres de la carretera per seguir l’evolució d’un volcà que, en una mesura o una altra, ha trastocat la seva rutina diària. Cap a les tres de la matinada, un home de mitjana edat assegut a la zona de càrrega d’una furgoneta pick-up rebia la notícia que la lava es trobava a les portes del Punt Limpio de Los Llanos de Aridane, arrasant rere seu amb gran part del Polígon Industrial d’El Callejón de La Gata. El barri que rep aquest mateix nom havia corregut la mateixa sort: la colada que des de fa més de deu dies havia donat una llarga treva a una trenta de vivendes s’havia reactivat i sepultava pràcticament totes les cases construïdes als dos marges de la carretera comarcal. Aquesta mateixa llengua, a aquella hora, engolia la farmàcia de Todoque i anava amb direcció al mar. «Allà hi ha la meva casa», assenyalava afligit aquest veí. «Si és que no puc fer res, si fos un incendi podria intentar apagar-lo amb una manguera, però contra això no hi podem fer res», afegia per fer veure que aquest fenomen de la natura és imparable.

Cel taronja

A la llunyania, sobre la cimera, el volcà escopia sense parar material magmàtic que amb les seves fileres pintaven el cel de taronja al llarg dels més de quatre quilòmetres de longitud de la nova colada nord. El desastre que estava generant rere seu no seria visible fins a l’alba, quan amb la llum natural La Palma va comprovar de primeres que Todoque havia sigut esborrat del mapa. Si l’anterior colada es va emportar fa dues setmanes pràcticament la meitat del barri, la formada durant els dos últims dies va acabar d’enterrar el barri. Així mateix, van veure com l’altra colada situada més al nord també havia destruït gran part de la zona industrial i amb això amenaçava noves zones habitades com Los Campitos.

El ràpid avenç del volcà també obria una nova via d’escapament de la colada, que es va introduir pel tàlveg situat entre les muntanyes de Todoque i La Laguna. Al migdia, enormes roques caminaven sense oposició a un ritme de més de 50 metres per hora amb direcció al mar, carregant-se desenes de plantacions de plataners i algunes vivendes a Cabrejas. La previsió apuntava que durant la tarda es produiria una nova ‘fajana’ amb la seva arribada al mar. En canvi, la lava va parar bruscament el seu avenç i al tancament d’aquesta edició es trobava a uns 500 metres del penya-segat, a la zona de Los Celemines Viejos.

Una forta olor de sofre va arribar amb aquesta llengua a les vivendes més pròximes del barri de La Laguna. Ja durant el matí, desenes de persones de la zona carregaven en camions mobles, roba i altres estris com a mesura preventiva. «¿Tu que creus que passarà?», preguntava un senyor a tot aquell que passava al seu costat mentre ajudava el seu germà a emplenar de roba el petit Seat Marbella amb el qual ja havien fet tres viatges des del Camino La Aldea. Davant la possible presència de gasos –la lava camina en aquests moments a un quilòmetre de distància d’aquest pagament–, tots dos van decidir abandonar la casa.

José María Brito, d’aquest mateix camí, preferia esperar a veure com avançava el volcà. L’alcalde d’El Paso, Sergio Rodríguez, li recomanava que almenys tingués una mica de roba ja empaquetada davant una possible evacuació. «De moment em quedaré», li diu, al mateix temps que li apuntava que ho tenia «tot preparat» per si havia d’abandonar la seva casa terrera situada a les faldes de la cara nord de la muntanya de La Laguna. Brito apuntava que també tenia una casa a El Paso on poder passar els dies que siguin si finalment és desallotjada del seu domicili.

Notícies relacionades

Tant Brito com Rafael Díaz, un dels seus veïns, recordaven la nit que havia passat, «una de les pitjors des que va començar el volcà», indicava Brito. «No crec que fos la pitjor, va ser una nit més», deia per la seva banda Díaz, que detallava que les explosions feien «vibrar els fonaments, les portes, els vidres, vibrava tot», malgrat que la boca principal de lava se situa a uns quatre quilòmetres de distància en línia recta. El mateix passava a Los Llanos i El Paso, els dos principals nuclis de població de la Vall d’Aridane, on els veïns van dormir amb el rugit incessant del volcà, que, per moments, es confonien amb moviments sísmics per la seva potència. No obstant, durant els dos últims dies s’han registrat 214 terratrèmols a la zona afectada per la reactivació volcànica de Cumbre Vieja, dels quals 19 han sigut sentits per la població, segons va informar ahir l’Institut Geogràfic Nacional (IGN).

Dos nous fronts

L’avenç dels dos nous fronts també ha ampliat la superfície afectada fins a les 525 hectàrees, 28 més que dissabte passat, i l’amplada màxima de la colada del volcà de Cumbre Vieja va arribar a la jornada d’ahir als 1.520 metres, com van indicar Miguel Ángel Morcuende, director tècnic del Pla d’Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca), i María José Blanco, directora de l’IGN a les Canàries. Quant a les dades d’edificacions afectades, aquestes no van ser actualitzades i es mantenen en 1.281, de les quals 1.186 han sigut destruïdes.