Erupció

El con del volcà de La Palma s’esfondra a la cara nord i emet colades en diverses direccions

El con del volcà de La Palma s’esfondra a la cara nord i emet colades en diverses direccions
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La cara nord del con del volcà de Cumbre Vieja (La Palma) va patir la nit passada un ensorrament parcial, cosa que ha suposat l’emissió de colades en diverses direccions. Itahiza Domínguez, de l’Institut Vulcanològic de les Canàries (Involcan), n’ha informat a Twitter, on es pot veu un ‘timelapse’ del recorregut de la lava. Seguiu aquí en directe les últimes notícies sobre el volcà de les Canàries

Quant a l’erupció, continua mantenint el mateix comportament que els dies previs amb una explosivitat volcànica que continua en nivell 2 d’una escala amb màxim 8.

Així mateix, l’emissió de lava es concentra als centres del cràter principal i no s’espera que s’obri un altre centre d’emissió fora d’aquesta àrea, segons informa Involcan.

Per la seva banda, la lava ha cobert des que va començar l’erupció diumenge 19 de setembre, un total de 480,5 hectàrees afectades i ha destruït fins ara 1.149 edificacions i infraestructures, segons dades del satèl·lit del programa Copernicus de la Unió Europea.

Núvol de cendra

Mentrestant, l’últim informe del Volcanic Ash Advisory Centres (VAAC) de Tolosa assenyala que el núvol de cendra provocada pel volcà, que aquest diumenge compleix tres setmanes actiu, s’ha orientat cap al sud.

Sobre això, els controladors aeris han explicat que el canvi d’orientació que ha tingut lloc durant les últimes hores ha deixat lliure la zona de Tenerife, els dos aeroports del qual –Tenerife Nord i Tenerife Sud– funcionen amb normalitat, no així a La Palma, que continua sense operar tot i que s’analitzarà la situació durant el dia d’avui.

Quaranta sismes

Notícies relacionades

Finalment, l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) va localitzar durant la nit una quarantena de terratrèmols a La Palma –entre les 23.36 i les 06.49 hores–, el més destacat va ser un que es va produir a les 25.55 hores al sud-oest de la Vila de Mazo de magnitud 4,1 i a una profunditat de 39 quilòmetres.

L’‘eixam sísmic’ es manté actiu al sud de l’illa, als municipis de Mazo i Fuencaliente, i a unes profunditats mitjanes que oscil·len aproximadament entre els 11 i els 15 quilòmetres tot i que també se n’han registrat alguns a més de 30 quilòmetres.