En capes mitjanes i profundes

Més de 40 terratrèmols sacsegen La Palma en les últimes 24 hores

  • La sismicitat a l’illa ha anat en augment, tant en el nombre de sismes com en la seva magnitud

  • Tècnics del Pevolca expliquen als veïns el que cal fer en cas d’evacuació

Més de 40 terratrèmols sacsegen La Palma en les últimes 24 hores
1
Es llegeix en minuts
EFE

La sismicitat a l’illa de La Palma ha anat en augment en les últimes 24 hores, tant en el nombre de sismes com en la seva magnitud, després del descens observat en dies passats, segons la informació actualitzada del Departament de Seguretat Nacional (DSN).

Aquesta matinada l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) ha localitzat 40 moviments sísmics a l’illa, un dels quals, de magnitud 3,8, a 36 quilòmetres de profunditat, sota el municipi de Fuencaliente, en què s’han localitzat 33 d’aquests 40 terratrèmols, i la resta a Vila de Mazo.

Representants del Pevolca es reuniran amb veïns dels dos municipis per explicar-los el que cal fer en cas d’evacuació, però sobretot per tranquil·litzar-los, ja que res fa pensar que vagi a sorgir un nou centre emissor separat del con volcànic.

Tots aquests moviments continuen produint-se en focus mitjans i profunds, per això «actualment no existeix cap paràmetre que indiqui l’obertura d’un nou centre emissor a distància del con actualment actiu», segons assenyala el DSN.

Quan es compleix el vintè dia d’erupció del volcà de Cumbre Vieja, científics i experts segueixen pendents de l’evolució de les emissions de lava, després que ahir s’obrís un ramal de la colada principal que s’ha separat de la ruta seguida per aquesta i ha anat a caure al delta de lava de l’erupció de l’any 1949, entre Los Guirres i El Charcón.

Aquest ramal ha arrasat amb més cultius de plàtans, així com amb dipòsits i algunes edificacions.

En les últimes hores s’ha produït també un empitjorament de la qualitat de l’aire a causa de la forta inversió tèrmica en cotes baixes, d’entre 600 i 700 metres d’altitud, i als vents febles, que dificulten la dispersió de contaminants.

La direcció del vent dirigeix el plomall de cendres i àcid sulfúric cap a l’est, cosa que ha tingut implicacions directes en l’operativitat de l’aeroport de La Palma, a causa de la caiguda i acumulació de cendres.

Notícies relacionades

Aquesta situació, segons experts del Pevolca, podria mantenir-se fins dissabte.

La superfície afectada per la lava arriba ja a 431,2 hectàrees. Al seu pas, a més de vivendes i cultius, el magma ha sepultat també 26,47 quilòmetres de carretes.