La lluita contra la pandèmia

Suècia i Dinamarca suspenen la vacunació amb Moderna en els grups més joves

  • Suècia deixa d’utilitzar aquesta vacuna en menors de 30 anys i Dinamarca, en menors de 18

  • Finlàndia recomana no utilitzar aquest injectable en homes menors de 30 anys

Suècia i Dinamarca suspenen la vacunació amb Moderna en els grups més joves
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Les autoritats sanitàries de Suècia han anunciat la suspensió de l’ús de la vacuna de Moderna contra el coronavirus per a menors de 30 anys a causa dels possibles efectes secundaris. El Ministeri de Sanitat ha citat un possible risc de patologies que inclouen una inflamació del cor, com miocarditis i pericarditis, tal com recull un comunicat del Govern.

«Estem supervisant la situació i estem actuant ràpidament per garantir que la vacunació contra la Covid-19 és el més segura possible, mentre mirem de donar la protecció adequada», ha asseverat Anders Tegnell, epidemiòleg en cap.

En comptes d’utilitzar les dosis de Moderna per a la població més jove, el Govern suec ha recomanat la vacuna de Pfizer per a aquest grup d’edat, segons informacions del diari ‘Aftonbladet’. «La gent que s’ha vacunat recentment, amb una o dues dosis, no s’han de preocupar, perquè el risc és molt baix», ha asseverat Tegnell, que ha afirmat que «és bo conèixer els símptomes per estar alerta».

En la mateixa línia, el Govern de Dinamarca ha decidit també suspendre l’administració de la vacuna de Moderna, però en el seu cas en els menors de 18 anys, segons ha informat el diari ‘Berlingske’. L’Autoritat de Salut i Medicaments danesa ha informat en un comunicat que els nens d’entre 12 i 17 anys seran vacunats amb Pfizer. «La vacuna de Moderna és segura i eficaç», han assenyalat les autoritats abans d’apuntar que «tant la vacuna de Moderna com la de Pfizer/BioNTech poden provocar en casos rars una inflamació del múscul cardíac després de la vacunació», recull el text. «Afortunadament, és una malaltia que gairebé sempre desapareix sola. I en cas de necessitar assistència mèdica, els professionals hi estan acostumats», ha assenyalat la directora de la Junta Nacional de Salut, Bolette Soborg.

Finlàndia també

Notícies relacionades

Per la seva banda, les autoritats sanitàries de Finlàndia han recomanat que no s’utilitzi la vacuna desenvolupada per Moderna en homes menors de 30 anys, pel temor dels efectes secundaris que pugui generar, en particular problemes cardíacs. El director de l’Institut de Salut i Benestar, Mika Salminen, ha confirmat aquest dijous el canvi de protocols i ha recomanat que per a homes joves s’utilitzi la vacuna de Pfizer, també com a segona dosi en el cas dels que ja hagin rebut una primera injecció de Moderna, segons informa l’agència Bloomberg.

La setmana passada, les autoritats d’Eslovènia van deixar d’administrar de manera temporal la vacuna de Johnson & Johnson (Janssen) perquè una dona va morir després de ser vacunada. A principis d’aquest any, un gran nombre de països van restringir l’ús de les dosis d’AstraZeneca a causa de possibles efectes secundaris.