A la zona del con secundari

Una tercera boca al volcà de La Palma escup una nova colada de lava pels barrancs

  • En aquests moments va cap al mar, de forma paral·lela a la colada principal, i ja afecta zones que no havien sigut danyades pel magma

  • Seguiu aquí les últimes notícies del volcà de La Palma

2
Es llegeix en minuts

Els científics desplegats a l’illa de La Palma ja estan vigilant l’aparició d’una nova colada que es va originar la nit passada a la zona del con secundari i que en aquests moments va cap al mar, de forma paral·lela a la colada principal.

El director de l’Àrea de Vigilància Volcànica de l’Institut Vulcanològic de Canàries (Involcan), Luca D’Auria, ha indicat en declaracions Radio Canaria, recollides per Europa Press, que si bé no sembla una colada gaire gran, sí que està afectant zones que abans no s’havien vist afectades per la lava.

Els científics esperen que no sigui una colada gaire extensa i que no tingui una vida gaire llarga. Luca D’Auria va indicar que aquesta evolució del camp de lava és normal i té un comportament que depèn molt de la temperatura, per la qual cosa si un costat de la colada es refreda, pot alentir-se, haver-hi un solapament de colades, trencar bretxes i la colada pot sortir per una altra banda.

D’Auria va afegir que és una evolució contínua que no és possible preveure a curt o mitjà termini. L’únic que es pot fer és monitoritzar la situació i fer previsions quan hi hagi nous canvis com aquest, però fins que no se sobrevoli la zona no se sabrà quina és l’extensió, la velocitat i la dinàmica d’aquesta nova colada.

En principi es va parlar de dues colades, que es dirigeixen cap a l’oest i que s’han format a les 02.30 hores d’aquest divendres al nord de l’edifici principal del volcà que des del 19 de setembre està en erupció a La Palma, ha informat l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME).

Les noves colades han sigut observades per membres de la Unitat Militar d’Emergències (UME) i de l’IGME, i en un vídeo fet públic a les xarxes del CSIC s’assenyala que aquestes colades avancen per dos barrancs. Ara, doncs, sorgeix el dubte de si convergiran amb la colada principal.

Notícies relacionades

Segons exposen alguns vulcanòlegs, ha aparegut una nova boca per la part posterior del con secundari, la tercera, i l’activitat sísmica al sud de l’illa continua activa.

Les autoritats confien que aquesta nova colada s’uneixi al curs de la que ja ha arribat al mar, pel vessant sud de la muntanya de Todoque, i que esquivi la que està alentida al vessant nord perquè no l’empenyi i arrasi aquesta zona de la costa de l’illa.