Els incidents de la Mercè

Els Mossos i la Guàrdia Urbana reforcen la seva presència a BCN per evitar més ‘botellons’

  • Els cossos de seguretat no aclareixen en quants agents repercuteix aquest reforç, però afirmen que es tracta d’un dispositiu «flexible»

  • Dels detinguts pels aldarulls del cap de setmana passat, 35 acumulen un centenar d’antecedents policials, segons els Mossos

Botellón en la playa del Bogatell.

Botellón en la playa del Bogatell. / JORDI OTIX

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les restriccions de la pandèmia del coronavirus i les ordenances municipals impedeixen que a Barcelona es puguin celebrar ‘botellons’, o macro-‘botellons’, al carrer. Els Mossos i la Guàrdia Urbana volen evitar els aldarulls que es van viure el cap de setmana de les festes de la Mercè de Barcelona, amb festes de fins a 40.000 persones, aldarulls, saquejos i ferits. No obstant, molts adolescents continuen fent crides per omplir les platges de Barcelona aquest cap de setmana, mentre les 70 persones detingudes el cap de setmana passat han quedat en llibertat.

Els missatges volen. «Aquesta nit a la Barceloneta», indiquen alguns adolescents des de la missatgeria instantània en grups multitudinaris de missatgeria mòbil. Els Mossos i la Guàrdia Urbana volen evitar que es repeteixin els mateixos incidents que durant les festes de la Mercè. I és per això que per aquest cap de setmana, «reforçaran» la presència policial als llocs on creguin que es poden muntar festes. L’objectiu és doble. D’una banda, evitar «alteracions de l’ordre públic i fets delictius» i alhora detenir «les persones que generen aldarulls». Fonts oficials dels Mossos asseguren que, de moment, no els consta cap convocatòria a la Barceloneta, però afirmen que el dispositiu és «flexible» i «dinàmic».

Detencions

Notícies relacionades

En un comunicat, els Mossos també han fet un balanç de les detencions que van fer el cap de setmana passat, relacionades amb desordres públics, robatoris violents, robatoris amb força, furts, danys, lesions i atemptat contra els agents de l’autoritat. Un grup, 35 joves, acumula més de 100 antecedents policials tot i que els altres no en tenen cap. En total hi va haver 70 detinguts, 49 dels quals són majors d’edat i 21 menors. La majoria, el 65%, tenen nacionalitat espanyola i entre els menors n’hi ha dos que s’han escapat d’un centre tutelat de la Generalitat. La majoria dels detinguts viuen a l’àrea metropolitana i tots estan en llibertat.

La cadena SER ha entrevistat dos dels detinguts, que justifiquen el seu comportament pel consum de drogues, entre altres els efectes del ‘gas del riure’ o òxid nitrós. També expliquen que tenen «ràbia» als cossos policials, arran de la seva actuació en desnonaments o manifestacions com la de Pablo Hasél. Un tercer entrevistat per aquesta emissora reconeixia que va optar per robar perquè «no hi ha feina ni ajudes socials, d’alguna manera he d’aconseguir diners i no serà demanant».