Dades del CGPJ

Les denúncies per violència masclista recuperen els nivells previs a la Covid

  • L’increment indica que les agressions es van mantenir «ocultes» durant els mesos durs de confinament

Manifestación contra la violencia machista en Madrid.

Manifestación contra la violencia machista en Madrid.

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

L’estadística de l’Observatori contra la Violència de Gènere del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) corresponent al segon trimestre d’aquest any mostra un important augment dels principals indicadors de la violència masclista, tant en nombre de denúncies com de víctimes, respecte al mateix període del 2020, quan va tenir lloc el confinament dur i, per tant, el període més afectat per la crisi sanitària provocada per la Covid.

Notícies relacionades

Les denúncies presentades entre abril i juny del 2021 van augmentar un 17,8% i el nombre de víctimes, un 20,4%, fins a situar-se en nivells molt similars als del 2019. Això demostra, segons la presidenta de l’Observatori, Ángeles Carmona, «que durant els mesos més durs no hi va haver una disminució real de la violència masclista, sinó que aquesta es va mantenir oculta com a conseqüència del confinament i de les dificultats afegides a què s’havien d’enfrontar les víctimes per escapar-se del control dels maltractadors i denunciar davant el jutjat o en comissaria». I això malgrat que el telèfon 016 i els serveis d’ajuda a les víctimes no es van interrompre i es van declarar serveis essencials.

L’estadística reflecteix a més que el nombre de sentències s’ha triplicat respecte a les acordades en el segon trimestre del 2020. Els diferents òrgans judicials (jutjats de violència sobre la dona, jutjats penals i audiències provincials) van dictar 14.794 sentències entre abril i juny del 2021, un 177% més que en el mateix període de l’any anterior. Si bé, la proporció de sentències condemnatòries va experimentar un lleu descens, al situar-se en el 75,22% del total de dictats.