Terrorisme gihadista

Un jutge de l’Audiència Nacional investiga com a assassinat terrorista la mort de Beriain i Fraile a Burkina Faso

  • La investigació facilitarà les ajudes a les famílies com a víctimes del terrorisme

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El jutge de l’Audiència Nacional Ismael Moreno instrueix una causa per terrorisme per l’assassinat dels periodistes David Beriain i Roberto Fraile a Burkina Faso, després que la Fiscalia de l’Audiència Nacional decidís presentar una querella per un delicte d’assassinat terrorista.

Després de realitzar les indagacions que ha considerat oportunes, el ministeri públic va optar per judicialitzar l’assumpte per facilitar l’assistència als familiars de les víctimes. D’aquesta manera es podran personar en la causa, tenir accés a la instrucció i es facilitarà que obtinguin les ajudes que es destinen a víctimes del terrorisme i que estan contemplades en la llei que les protegeix. Perquè siguin considerades com a tal és necessari que hi hagi diligències judicials a l’Audiència Nacional.

A més, que l’assumpte s’instrueixi al Jutjat Central d’Instrucció número 2 farà, segons aquestes fonts, que s’agilitin les diligències que considerin oportunes la fiscal adscrita al cas, Carmen Monfort, o l’instructor, com l’enviament de noves comissions rogatòries o la tramitació d’ordres de detenció i entrega.

De fet, la Fiscalia ha sol·licitat ja lliurar una comissió rogatòria a Suïssa per rebre declaració a l’únic supervivent identificat dels fets, i emetre una ordre europea d’investigació a Holanda, país al qual es va traslladar el cos de l’irlandès Rory Young per conèixer si han fet l’autòpsia i el resultat d’aquesta, així com còpia de les diligències judicials, si les haguessin iniciat.

Fins al mes de juliol, quan finalment es va interposar la querella, es va realitzar al més urgent possible tenint en compte que per terminis la Fiscalia comptava amb sis mesos per a les primeres indagacions. Fruit d’aquest treball es va poder interposar querella i es va constatar que van ser víctimes del terrorisme ja que els informes de la Guàrdia Civil i la Policia atribueixen l’assassinat al Grup de Recolzament a l’Islam i els Musulmans (JNIM), la filial d’Al-Qaida al Sahel.

Diligències des de l’abril

Notícies relacionades

Va ser a l’abril quan la Fiscalia de l’Audiència Nacional va incoar aquestes diligències per investigar l’assassinat dels periodistes després d’un atac per homes armats al grup en el qual anaven per documentar els esforços de lluita contra la caça furtiva. L’Audiència Nacional és competent per investigar-ho al tractar-se d’un delicte de terrorisme comès contra espanyols.

Al juliol es va conèixer que la Interpol havia remès un informe a la Fiscalia de l’Audiència Nacional en el qual oferia detalls relatius a l’assassinat dels dos periodistes, i que s’havien detectat missatges de ‘bots’ pròxims a grups gihadistes en els quals s’assenyala que els periodistes havien sigut assassinats «per ser cristians» i en els quals afegien: «Tant de bo hagin sigut els nostres».