500 ANYS D’HISTÒRIA

Les Filipines, història i cultura per descobrir

Un patrimoni únic que ha viscut a través dels segles. N’hi ha més per descobrir sobre una cultura que és una combinació única d’Orient i Occident

Les celebracions pel cinquè centenari també serveixen per ressaltar com les cultures, tradicions i valors filipins han prosperat i es continuen enriquint de la vida moderna

Les Filipines, història i cultura per descobrir
6
Es llegeix en minuts

Les illes tropicals filipines compten amb una barreja de diverses cultures que s’han enriquit al llarg de la història per diferents influències, com la colonització de 300 anys sota l’imperi espanyol. Així, les acolorides tradicions indígenes del país es veuen reforçades per les influències dels seus veïns asiàtics, juntament amb conceptes occidentals portats pels espanyols i nord-americans que arribaven a les seves costes.

Les Filipines van ser l’única colònia d’Espanya a l’Àsia durant tres-cents anys, per això els dos països tenen una història compartida. Aquest any les Filipines celebren la seva herència local i el seu abast mundial amb les celebracions del Cinquè Centenari del 2021, que marquen el 500 aniversari de la primera circumnavegació del món de l’explorador portuguès Fernando de Magallanes sota els comandaments del príncep Felip d’Espanya (Philip of Spain), pel qual l’illa va ser anomenada així.

El Departament de Turisme s’uneix a aquesta celebració destacant la història, la cultura i les arts de les Filipines a través de les seves destinacions turístiques. Si bé l’ocupació espanyola de 300 anys va deixar la seva empremta en la cultura del país –relatiu a infraestructura, cultura gastronòmica, creences i celebracions religioses–, encara hi ha molts aspectes de l’herència filipina que són únics i que hi són presents fins avui.

Esclats de la vida indígena

Esclats de la vida indígenaPer descobrir Zebú com la va trobar Magallanes quan va arribar a les seves costes, faci un recorregut pel Museu Sugbo o el Museu Provincial de Zebú, que acull artefactes que han sigut pròpiament extrets de Zebú o de l’illa de Mactan. La col·lecció de ceràmica, or i joieria mostra com el comerç ja prosperava entre les Filipines, Indonèsia, Malàisia i la Xina continental. 

Les terrasses d’arròs d’Ifugao, a la regió de la Kordilyera, van ser construïdes fa més de 2.000 anys pels ancestres de les terres altes i encara s’utilitzen per als cultius d’arròs. Per obtenir més informació sobre la seva cultura i conèixer les seves eines de prop, hi ha molts espais creatius i museus que mereixen una visita a la ciutat de Baguio i l’àrea de Benguet, incloent-hi el Museu Kordilyera, Tam-Awan Village i el Museu BenCab, que també allotja obres d’art modernes filipines.

Moltes pràctiques indígenes s’han transmès de generació en generació, inclòs l’antic art del tatuatge, amb artistes com Whang-Od, que resideix a la regió muntanyosa de Kalinga.

Caminar pel poble de Mangyan a Mindoro ofereix una visió àmplia de l’herència de les tribus indígenes. Amb espais on també es poden comprar records com grans de vidre, rotang i artesanies de ‘nitto’.

Arquitectura

ArquitecturaVisiti el Vigan Heritage Village a Vigan City, Ilocos Sud. També conegut com el Districte Kamestizoan, està ple de cases ancestrals que daten del segle XVIII o XIX, amb sostres de teules antigues, pisos de fusta, balustrades i terrats en diferents estils arquitectònics, amb dissenys espanyols-mexicans-xinesos. D’un passeig en un carruatge estirat per cavalls al llarg de carrers empedrats de la ciutat. Algunes de les cases antigues també s’han convertit en museus. Experimenti la vida pròpia de l’època espanyola visitant la Mansió Syquia, que pertany al clan sinofilipí Syquia. Va ser considerat com el primer Palau Malacanang del Nord, en el qual el malaguanyat president Elpidio Rivera Quirino es va casar amb Alicia Jiménez Syquia el 1919 i va passar els seus dies al costat de la seva família. Els seus records estan en exhibits a la mansió.   

Les cases antigues acullen relíquies familiars als carrers de Silay City a Negros Occidental per a tots els visitants interessats. Els turistes també poden disfrutar d’un sopar romàntic a The Ruins a Talisay City, que era una mansió senyorial abans que s’incendiés i ara s’ha convertit en una destinació popular entre els veïns, que poden passejar lliurement per l’extensa finca per sentir el que és viure en una hisenda.

Les magnífiques basíliques que es van construir durant l’era espanyola han resistit el pas del temps, incloent-hi l’Església de Sant Sebastià, a Manila, amb estructura d’acer que segueix un disseny neogòtic. Molt a prop hi ha la Catedral de Manila i l’Església de Sant Agustí, que són exemples de l’estil arquitectònic europeu de l’època. 

El carrer més antic de les Filipines es troba a Zebú. El carrer Colón va existir durant l’època espanyola i porta el nom de l’explorador Cristòfor Colom. Durant dècades, Colón va ser el centre del comerç i el comerç a Zebú amb comerciants que establien el seu negoci i venien els seus productes en aquest carrer de gairebé una milla de llarg.

Menjar

MenjarA Vigan i altres capitals gastronòmiques del país com Pampanga, Iloilo, Bacolod i Zebú, els turistes poden tastar la cuina local que combina plats d’estil espanyol amb sabors filipins en plats com ara el ‘lechón’, arròs valenciana, ‘menudo’, i de postres ‘leche flam’.

Per provar les influències culturals sinoespanyoles, visiti Binondo a Manila, que es diu que és el barri xino més antic del món. Aquí els turistes poden tastar plats com el ‘camaron rebusado’ i un rostit de porc servit en una pasta de ‘dimsum’ calent i fumejant.

Art

ArtLa influència espanyola en l’art filipí es va centrar principalment en temes religiosos, amb els altars d’estil barroc i altres ornaments d’esglésies de l’època fets per artesans experts que utilitzaven fusta i metalls preciosos. L’Església i Convent de Sta. Bàrbara, a Iloilo, que va ser construït de pedra sorrenca groga el 1845, és una meravella de l’arquitectura renaixentista barroca, amb un púlpit de ferro forjat i tres altars. 

La pintura més gran de les Filipines, l’Spoliarium de Juan Luna, es pot trobar al Museu Nacional. Representa una escena del soterrani del Colosseu Romà on s’emporten els gladiadors romans caiguts. Va ser realitzat per Luna el 1884 com a entrada a la prestigiosa Exposició de Belles Arts (Madrid Art Exposition, maig de 1884), l’artista és germà d’un general revolucionari i la pintura ha sigut interpretada com la postura de l’artista contra el domini espanyol. 

Orgull filipí

Orgull filipíHi ha molts llocs històrics que també narren la lluita per la independència de les Filipines. Calamba, a la província de Laguna, és la ciutat natal de l’heroi nacional filipí Dr. José Rizal. Compta amb un santuari dissenyat a partir de la casa de la infància de l’heroi i conté algunes de les seves pertinences personals. Més llocs que celebren la vida de l’heroi són Rizal Park i Fort Santiago, a Manila, i Dapitan, a Mindanao. Altres figures històriques importants es commemoren en monuments i santuaris de tot el país, com l’heroi revolucionari Andrés Bonifacio a Lawton, a prop de l’Ajuntament de Manila.

La casa del primer president filipí, el general Emilio Aguinaldo, a Cavite, té el balcó original des d’on es va hissar la primera bandera filipina. I a Zebú es troba amb orgull una estàtua de Lapu Lapu, el primer heroi filipí que es va enfrontar als conqueridors espanyols de Fernando de Magallanes. Una relíquia d’aquest viatge, el Sant Nen de Zebú o estàtua del Nen Jesús es troba a la bonica Basílica Miñore del Sant Nen a Zebú.

El teu destí t’espera

El teu destí t’esperaLes Filipines estan orgulloses del seu patrimoni únic que ha viscut a través dels segles. Hi ha més coses per descobrir sobre una cultura que és una combinació única d’Orient i Occident. Les celebracions pel cinquè centenari també serveixen per ressaltar com les cultures, tradicions i valors filipins han prosperat i es continuen enriquint de la vida moderna. Tot això es troba en un context d’impressionants atraccions naturals, com platges assolellades i retirs de muntanya, juntament amb el patrimoni del vell món i ciutats urbanes modernes

Viatgi al bonic país de persones somrients que estan preparades per donar-li la benvinguda al seu pròxim destí tropical.

Notícies relacionades

Per obtenir més informació sobre les celebracions del cinquè centenari.

Per obtenir més informació consulti les actualitzacions i avisos de viatge sobre les Filipines o descarregui l’aplicació Travel Philippines a Google Play i App Store.