Evolució de l’erupció

El volcà entra en fase efusiva, amb menys explosions i una lava hawaiana

  • Que la lava sigui més fluida fa que tingui més capacitat de moviment i d’ocupar terreny

El volcà entra en fase efusiva, amb menys explosions i una lava hawaiana
1
Es llegeix en minuts

El portaveu de l’Institut Vulcanològic de les Canàries (Involcan), David Calvo, creu que el nou volcà de La Palma ha entrat en una fase efusiva, cosa que vol dir que tindrà menys explosions i el con principal tindrà menys protagonisme, de manera que l’expulsió de la lava, que ara és més viscosa, es concentra en una boca que està fora del con.

La nova lava és de tipus hawaià, més fluida i amb més capacitat per moure’s, segons ha indicat Efe David Calvo, que ha afegit que això era una cosa esperable.

La nova lava surt d’un cràter petit, d’una boca que emet menys cendra i menys piroclastos que el centre emissor principal i, tot i que li costa formar el seu propi con, llança un raig «impressionant» de lava, ha afirmat el portaveu de l’Involcan.

En aquesta boca sempre ha sortit lava més fluida, però a última hora de la tarda de dilluns va començar a vomitar lava sense parar, ha comentat David Calvo.

Que la lava sigui més fluida fa que tingui més capacitat de moviment i d’ocupar terreny. I, com que és menys densa, es mourà menys forçada, no farà els «murs de contenció» de la seva predecessora i, al ser més ràpida, es facilitarà l’arribada al mar.

La nova lava s’ha encavalcat amb les colades anteriors, però també intenta progressar, tot i que com que va en direcció al pendent, els braços que intenten separar-se acaben per unir-se, ha manifestat el portaveu de l’Involcan.

Notícies relacionades

Aquesta nova lava té el camí més fàcil a l’anar sobre colades anteriors.

També ha destacat que, en algunes colades, les temperatures són d’uns 1.300 graus centígrads en zones exposades, amb la qual cosa a dins pot estar per sobre dels 1.000 graus centígrads durant «molt» temps.