Previsions de l’Aemet

¿Com serà la tardor de 2021 a Espanya?

  • La previsió és que sigui més càlida i seca de l’habitual

zentauroepp55229490 otoo201003125751

zentauroepp55229490 otoo201003125751 / Robert F Bukaty

1
Es llegeix en minuts
EFE

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveu que aquesta tardor, que va començar el 22 de setembre, sigui més seca de l’habitual a tot Espanya, amb menys probabilitat com més s’acosti a l’est peninsular, i també més càlida en general.

En la roda de premsa de balanç de les dades climàtiques d’aquest estiu, el delegat de l’Aemet a Catalunya, Fernando Belda, i el cap de predicció i vigilància de l’Aemet a Catalunya, Ramon Pascual, han indicat que a Catalunya i tota la conca mediterrània hi ha més probabilitats de viure una tardor més càlida però alhora més plujosa respecte a la resta del país.

«L’escenari més probable és que la temperatura mitjana dels mesos que tenim per davant estigui 0,6 graus per sobre de l’habitual. És la mateixa tendència dels últims anys», ha indicat Belda, que ha remarcat que hi ha més probabilitat que sigui així segons s’avança cap a l’est. En el mateix sentit, basant-se en l’anàlisi de 51 models, la tardor serà més seca del normal, especialment al centre peninsular, mentre que a la zona mediterrània pot ser més plujosa.

Notícies relacionades

Sobre la possibilitat que es repeteixin episodis extrems com les pluges torrencials que van provocar inundacions a Alcanar (Tarragona) a principis de mes, Belda ha indicat que és molt difícil de pronosticar, però no ho ha descartat: «És cert que hi ha una tendència a patir cada vegada més situacions extremes». No obstant, per als pròxims deu dies, Pascual sí que ha avançat que no es contempla cap «episodi de gran adversitat».

Tot i que ha matisat que d’aquí a cinc dies la fiabilitat de les previsions es redueix, Pascual ha pronosticat que durant aquesta setmana les temperatures aniran a la baixa i que hi haurà alguns xàfecs «més o menys aïllats».