Augmenta l’activitat

El con del volcà de La Palma es trenca i deixa «una colada enorme»

La nova colada de lava està sent més fluida i més ràpida que les primeres

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El con del volcà de La Palma s’ha trencat i està deixant «una colada enorme» en direcció cap al mar, segons ha constatat l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME) gràcies a les imatges dels drons.

El geòleg Carlos Lorenzo ha informat en un vídeo difós a les xarxes socials que les imatges mostren perfectament que el con està trencat. «S’ha trencat per la part sud-oest, i deixa una colada enorme de blocs molt grans desplaçant-se pel pendent en direcció cap al mar», explica el geòleg mentre es dirigeix a la reunió del comitè director del Pla d’Emergència Volcànica de Canàries (Pevolca).

Aquest anunci de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya-CSIC es produeix poc després que l’Institut Vulcanològic de Canàries (Involcan) anunciés que s’havia obert un nou focus d’emissió des del seu compte de Twitter.

El focus d’emissió es localitza més a l’oest del focus principal, precisa l’organisme científic, dependent del Cabildo de Tenerife.

Per la seva banda, la colada de lava que va aparèixer ahir divendres està discorrent per sobre de la que va sortir en els últims dies, sent més fluida i més ràpida que les primeres colades de l’erupció.

Cap al cementiri

En aquest sentit, s’ha produït un petit avenç cap al sud, en concret cap a les proximitats d’un cementiri. «Aparentment és una lava més fluida i els científics estan analitzant les seves característiques», segons ha indicat aquest dissabte el conseller regional d’Administracions Públiques, Justícia i Seguretat, Julio Pérez, en unes declaracions als mitjans de comunicació en les quals va afegir que, tot i que tot es pot millorar, després de sis dies d’erupció es pot dir que el dispositiu de protecció civil està funcionant d’una manera correcta.

D’aquesta manera, ha comentat que sobre el terreny hi ha un miler de persones treballant de diferents cossos i organitzacions, i que tots ells convergeixen sota una bona coordinació. «I això permet que la població, quan se li requereix confinament o evacuació, ho faci correctament. La cadena d’informació científica detallada, les decisions operatives i el comportament dels veïns és importantíssima per preservar la seguretat de les persones, que és el nostre primer objectiu», ha observat.

Reconstrucció

Pérez ha insistit especialment que el Govern de les Canàries té dos objectius; el primer dels quals és la seguretat de les persones i dels equips intervinents i el segon és la reconstrucció d’aquesta zona de l’illa. Aquí ha advocat per preparar-se des del primer moment per a la reconstrucció, les ajudes i la posada en marxa de tots els mecanismes amb l’objectiu d’auxiliar els qui han patit danys. Per la seva part, el conseller ha apuntat que la valoració dels danys és una altra de les prioritats del Govern de les Canàries i ha entès que és una cosa que haurà d’anar fent-se segons s’avança sobre el terreny.

Notícies relacionades

La lava ha cobert des que va començar l’erupció aquest diumenge, 19 de setembre, un total de 190,7 hectàrees, destruint fins al moment 420 edificacions, a més de 16 quilòmetres de carreteres, segons les últimes dades del satèl·lit del programa Copernicus de la Unió Europea.

La pressurització observada aquest divendres al cràter obliga a extremar les mesures de seguretat i a mantenir els evacuats fora de les seves llars.