Més activitat

El volcà de La Palma té ja tres centres d’emissió de lava, dos oberts aquest divendres

  • La pressurització observada al cràter obliga a extremar les mesures de seguretat i a mantenir els evacuats fora de les seves llars

El volcà de La Palma té ja tres centres d’emissió de lava, dos oberts aquest divendres
2
Es llegeix en minuts

El volcà en erupció a La Palma ha arribat aquest divendres a una pressurització molt elevada que ha explotat obrint dos nous centres d’emissió de lava. La directora de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN), María José Blanco, va explicar arran de l’evolució del volcà en aquesta jornada que ara són tres els centres d’emissió que té. Un d’ells és el que es va obrir el diumenge 29 de setembre. És a la copa o part alta del volcà i no ha deixat d’emetre des del primer dia lava, cendres i piroclasts. Els altres dos, oberts aquest divendres, el sisè dia d’erupció, són més petits, es localitzen en la base de l’edifici volcànic i expulsen laves molt fluides.

Blanco va destacar que «la lava fluida que emeten» aquestes dues noves boques «discorre per les colades anteriors», però al desconèixer l’estabilitat del volcà, a causa de l’elevada pressurització que s’hi observa, pren la decisió d’extremar les mesures de seguretat i «evacuar la població» de les localitats de Tacande de Arriba, Tacande de Abajo i Tajuya.

El director tècnic del Pla Especial de Protecció Civil i Atenció d’Emergències per Risc Volcànic (PEVOLCA), Miguel Ángel Morcuende, va explicar que aquest divendres «s’ha produït una pujada brusca i ràpida de la intensitat del volcà» de La Palma, l’únic en erupció a les Canàries en l’actualitat. Per això, va relatar, es va prendre primer la decisió de confinar les tres poblacions d’El Paso per després optar per evacuar. En un primer moment, hi havia cendres i piroclasts de mida considerable, per la qual cosa es va determinar confinar els veïns de Tacande de Arriba, Tacande de Abajo i Tajuya.

Més evacuacions

Més evacuacionsMés tard, en vista de les deflagracions i l’obertura dels dos nous centres d’emissió de lava, a causa d’aquesta pujada brusca i ràpida de la intensitat del volcà, es va determinar evacuar la població, unes 160 persones. Va afegir, així mateix, que se’ls mantindrà evacuats de moment, mentre es vigila l’evolució del comportament del volcà durant la nit. També va destacar que la majoria dels evacuats s’han traslladat a vivendes de familiars i amics, mentre que les persones amb discapacitats han sigut portades a El Fuerte.

Notícies relacionades

María José Blanco va apuntar que al llarg d’aquest divendres s’ha observat una sobrepressurització al volcà, evidenciada en els moviments sísmics, si bé «a causa de les deflagracions aquesta pressurització ha disminuït». De tota manera, es manté la vigilància per veure com evoluciona l’energia sísmica al llarg de la nit. Ara el volcà està més tranquil, però «pot ser un impàs». També va comentar que fins ara «ha tingut un comportament cíclic».

Per la seva banda, Morcuende va remarcar que estem davant «un fenomen dinàmic» a què els serveis d’emergència s’adapten «pensant en la seguretat de les persones». Així mateix, va recomanar als habitants de La Palma que estiguin atents a les comunicacions, perquè això «permetrà donar una millor solució als problemes dels ciutadans que visquin a les zones afectades».