El volcà de La Palma augmenta l’emissió de cendra i una de les llengües de lava s’ha aturat

  • L’acció dels vents alisis descarta que es produeixi pluja àcida

1
Es llegeix en minuts

El Comitè Científic que estudia l’emergència del volcà de La Palma ha informat aquest dijous de les últimes novetats del fenomen eruptiu. Segons va explicar María José Blanco, directora de l’Institut Geològic Nacional a les Canàries, l’erupció segueix el seu curs, amb una velocitat estable en les deformacions i una sismicitat de baix nivell, i preocupa la gran quantitat de cendres que està emetent el volcà des de la nit de dimecres. Pel costat positiu, gràcies a l’acció dels vents alisis no s’espera que es produeixi pluja àcida.

Durant la tarda i nit de dimecres es van registrar algunes de les fases més explosives de l’erupció. De les dues llengües de lava, la situada més al nord està aturada mentre que l’altra té un avanç cada vegada més lent. La seva velocitat d’avanç era ahir a la nit de quatre metres per hora, de manera que els científics confirmen que ni avui ni demà arribarà al mar la lava.

El front de lava té uns 500 metres i en alguns trams, una altura de 12 metres, mentre que la columna de gasos del volcà arriba a pics màxims de 4.500 metres d’altitud.

Notícies relacionades

El volcà ha emès uns 26 milions de metres cúbics de lava, i no es descarta que apareguin nous centres emissors o boques.

Blanco ha reconegut també que a primera hora d’aquest dijous l’acció del vent conjugada amb la producció de cendra ha originat problemes en la navegació aèria –hi ha hagut retards a La Palma i s’han creat dues zones de restricció per a vols d’emergències– i ha recomanat a la població dels municipis més afectats que s’estigui a casa o en cas de sortir, utilitzi la mascareta.