religió

El papa demana a l’Església reconèixer errors i demanar perdó pels abusos

  • Missatge a la Conferència Internacional sobre la Protecció dels Menors i els Adults Vulnerables

El Papa Francisco

El Papa Francisco / FABIO FRUSTACI (EFE)

2
Es llegeix en minuts

El Papa Francesc ha demanat avui que l’Església «reconegui els seus errors» davant els «comportaments cruels» dels abusos a menors i «busqui sempre el perdó de les víctimes», en un videomissatge que va dirigir als participants dels 20 països del centre i est d’Europa que es reuneixen a la Conferència Internacional sobre la Protecció dels Menors i els Adults Vulnerables que se celebra a partir de demà a Varsòvia.

A partir d’aquest dilluns religiosos i experts participaran en aquesta primera gran conferència internacional per afrontar el tema dels abusos i intentar erradicar-los de l’Església, organitzada a Polònia, país el clergat del qual ha notificat que ha rebut prop de 800 casos d’abusos a menors des de 1990.

«Només enfrontant la veritat d’aquests comportaments cruels i buscant humilment el perdó de víctimes i sobrevivents, l’Església podrà trobar el seu camí per ser novament considerada amb confiança un lloc d’acollida i seguretat per als necessitats», explica Francesc.

«Commoció gravíssima»

La reunió, va explicar el Papa, servirà «per respondre més adequadament a aquesta commoció gravíssima a què ens enfrontem» i va demanar, com ja va fer en el seu discurs del 2019 quan va reunir les conferències episcopals de tot el món, que «el benestar de les víctimes no es deixi de banda en favor de l’equívoca preocupació per la reputació de l’Església com a institució».

«Les nostres expressions de contrició han de convertir-se en un concret camí de reforma», va expressar el pontífex explicant que això servirà «tant per prevenir ulteriors abusos com per garantir als altres la confiança en el fet que els nostres esforços conduiran a un canvi real i fiable».

Notícies relacionades

El Papa va animar els participants «a escoltar la crida de les víctimes i a compometre’s, l’un amb l’altre i amb la societat en sentit més ampli, en aquests importants debats, perquè toquen veritablement el futur de l’Església a Europa Central i Oriental, no només el futur de l’Església, sinó també el cor del cristià».

«Reconèixer els nostres errors i fracassos pot fer-nos sentir vulnerables i fràgils, això és segur. Però també pot ser un temps d’esplèndida gràcia, un temps de buidament, que obre nous horitzons d’amor i servei recíproc. Si reconeixem els nostres errors, no tindrem res a témer, perquè serà el mateix Senyor que ens haurà conduït cap aquell punt», va assenyalar. Finalment, citant una frase d’Abraham Lincoln, setzè president dels Estats Units, va afegir: «Amb malícia cap a ningú i amb caritat cap a tothom».